Klimatoppmøtet i Paris som nå går mot en avslutning, viser at verdens ledere forstår alvoret og demonstrerer vilje til å forplikte seg. Det mener den interreligiøse gruppen fra Norge, som har vært representert på møtet. De har gått sammen om en felles uttalelse, med tre klare oppfordringer til norske myndigheter.
Den norske delegasjonen står sammen med religiøse ledere fra hele verden bak en klar melding til beslutningstakerne, om at de rike landene har et ansvar for å bidra mer til å stanse klimaendringene og at nå er tidspunktet for å gjøre ord om til handling. I en felles uttalelse oppfordrer den norske delegasjonen norske myndigheter til følgende:
-
Norge må arbeide for en ambisiøs, bindende og rettferdig klimaavtale med mekanismer som sikrer måloppnåelse og jevnlig øker ambisjonene.
-
Norge med sin teknologiske og økonomiske styrke må ta en ledende rolle. Dette betyr økte kutt i utslipp i Norge og større ressurser til klimatiltak i fattige land.
-
Norge må arbeide for at grunnleggende menneskerettigheter blir tydelig integrert og ivaretatt i klimaavtalen.
"Jorden er sårbar og våre liv er uløselig knyttet til dens tilstand. Våre veivalg nå og de neste årene blir avgjørende for om vi klarer å møte klima- og miljøutfordringene. Som ledere og representanter for ulike religioner og livssyn i Norge vil vi sammen fremme håp og selv gjøre vårt for å verne om jorden", heter det i uttalelsen som er signert av følgende representanter:
Ibrahim Kebba Saidy Imam, Daru Salaam Islamic Centre, Oslo og medlem av imamkomitéen, Islamsk Råd Norge
Ghulam Abbas leder, Islamsk Råd Norge
Anne Sender, medlem, Det Mosaiske Trossamfund
Ingeborg Midttømme biskop, Møre bispedømme, Den norske kirke
Erling J. Pettersen biskop, Stavanger bispedømme og leder, Mellomkirkelig Råd, Den norske kirke
Jarle Skullerud synodeformann, Den Evangelisk Lutherske Frikirke
Knut Refsdal generalsekretær, Norges Kristne Råd
Ingrid R. Joys samfunnskontakt, Den katolske kirke og leder, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn