- Gjennom våre kanaler prøver vi å hjelpe flest mulig i Irak. Vi håper folk bidrar med penger til hjelpeorganisasjonene. Ikke minst oppfordrer vi til å be for de som forfølges, sier informasjonsleder Stig Magne Heitmann i Åpne Dører. Norges Kristne Råd oppfordrer også alle kirkesamfunn til å be for kristne i Irak og Syria nå.
Heitmann forteller at Åpne Dører jobber kontinuerlig med å støtte forfulgte i Irak, på samme måte som andre steder hvor kristne blir forfulgt. Til nå har organisasjonen tatt hånd om mer enn 2000 flyktningfamilier. Hjelpen som gis består i grunnleggende ting som mat, vann, medisiner, puter, tepper, luftkjølere, mat og bestikk, og hygieneartikler.
-Vi har nettopp startet en innsamlingskampanje, og vi håper på god respons, sier han.
- I hvilken grad er det mulig å få fram hjelp?
-Det er alltid muligheter, selv om det er vanskelig. Gjennom vårt nettverk og «lette tropper» får vi hjelpen fram. Om vi ikke når alle, kan vi nå mange. Og vi gjør ikke forskjell på kristne og muslimer når det gjelder nødhjelp.
Ufattelig brutalitet
ISIL, eller «Den islamske stat» (IS) som de selv kaller seg, er en militant, islamistisk gruppe i Irak og Syria som tilhører den sunnimuslimske retningen wahhabisme. Denne retningen tolker Koranen radikalt, og ønsker å opprette et radikalt, islamsk styre i hele Midtøsten. De skyr ingen midler på sin vei, og har nå lagt under seg betydelige deler av Syria og Irak.
-Vi hører om massedrap, korsfestelser, barn som blir delt i to, folk som blir levende begravd – fordi de kommer fra kristne familier. Er dette det verste du har registrert av forfølgelse på grunn av tro?
-IS i Irak viser en uforståelig brutalitet. Det som skjer er en katastrofe for landet og regionen totalt sett og ikke minst for kristne og andre minoriteter. Likevel er det dessverre en like ille situasjon permanent i Nord-Korea. Der har myndighetene programfestet at de skal utslette de kristne. Det var også en lignende situasjon under Maos kulturrevolusjon i Kina.
Frykter ekstrem islamisme
-Frykter du at ekstrem islamisme skal spre seg ytterligere?
-Ja. I skyggen av Irak pågår krigshandlingene i Syria. Aleppo har den siste tid vært i kryssild mellom IS og Assads styrker. De siste meldingene fra Nigeria er også urovekkende, der den islamistiske terrororganisasjonen Boko Haram stadig angriper kristne. Likedan gir situasjonen i Den sentralafrikanske republikk grunn til bekymring.
Håp
-Noen snakker om at kristendommens vugge kan bli omdannet til en grav. Blir Midtøsten nå nærmest rensket for kristne?
-Utviklingen er på mange måter dyster. I 1990 var 8 prosent av Iraks befolkning kristne. For kort tid siden var det 350 000 tilbake, men nå er mange av dem på flukt, og det er trolig færre enn 200 000 kristne igjen inne i Irak. Kirker og klostre angripes, og de tradisjonelle kirkesamfunnene tappes. Det skjer en dramatisk nedgang i antall kristne. Men samtidig opplever vi at flere husmenigheter i Syria har vokst den senere tid. En del muslimer som ser det forferdelige som skjer i islams navn, søker mot kristendommen. Det gir håp om at det kristne nærværet i regionen likevel ikke blir utryddet, sier Heitmann.
Bønn
Sist søndag ble det bedt for kristne i Irak og Syria rundt om i kirker og menigheter i Norge, blant annet etter oppfordring fra Norges Kristne Råd. Organisasjoner som Stefanusalliansen og Åpne Dører, som arbeider til støtte for mennesker som forfølges for sin tro, oppfordrer til at dette ikke bare blir en engangsforeteelse.
-Vi oppfordrer folk til å fortsette å be for situasjonen i Irak og Syria. Både ut fra Bibelen og egen erfaring vet vi at bønn er effektfullt. Be hver dag. Be om styrke, utholdenhet, trøst og hjelp, oppfordrer Heitmann. (Kristelig PressekontorK\)