3-loft-stavern-folkehoyskole
Stavern folkehøyskole, som er heleid av Frikirken, har måttet sende hjem elevene som følge av koronapandemien. Undervisningen foregår nå på nett. (Foto: Geir Arne Johansen).

- Husk skolene våre

- Vi må være med og be for skolene og støtte dem på ulike måter, men det viktigste er å sørge for at rekrutteringen holdes ved like, sier synodeformann Jarle Skullerud.

Tønsberg Bibelskole, Stavern folkehøyskole, NLA Høgskolen, Kristen Videregående skole Nordland og Kristiansand Folkehøyskole har det til felles at de er hel-, deleid eller er tilknyttet Frikirken.

Synodeformann Jarle Skullerud oppfordrer ungdom og foreldre til å sjekke ut skolenes tilbud og huske dem i bønn i denne krevende tiden.

- Hva tenker du om situasjonen skolene står i nå?

- Først og fremst tenker jeg at koronapandemien gir en økonomisk utfordring for folkehøyskolene, som har måttet sende hjem elever og som opplever at sommerdriften i form av ulike arrangementer faller bort. Så tenker jeg at de ulike skolene også har litt ulike typer utfordringer. Jeg vil tro at en del kjenner på usikkerhet om de skal søke på en internatskole til høsten eller ikke, det være seg folkehøyskole eller bibelskole. Vi må være med og be for skolene og støtte dem på ulike måter, men det viktigste er å sørge for at rekrutteringen holdes ved like. Det er ingen grunn til å tenke at neste år ikke vil bli et vanlig skoleår, sier Skullerud.

- Dette kan være en fin tid til å utfordre noen til å ta et år på bibelskole eller folkehøyskole, og til ungdom som vurderer bibelskole foreslår jeg at du også sjekker ut Tønsberg Bibelskole, oppfordrer han.

Nettskole

- Det er helt klart at den aktuelle situasjonen utfordrer vår skole veldig, sier rektor ved Tønsberg Bibelskole, Morten Edvardsen.

- Vi er i 2. driftsår og holder på å etablere oss og gjøre oss kjent blant unge voksne og andre som er interessert i et år på bibelskole. De mange stevnene, ikke minst kristenruss- stevnet, har vært viktig for oss og vårt arbeid for å gjøre Tønsberg Bibelskole kjent, sier han. Nå kjører de full skole på digital plattform, og har fått gode tilbakemeldinger fra elevene på dette.

- Men det er klart at vi ser frem til vi kan samles igjen. Fellesskapet, og ikke minst tidene i bønn og tilbedelse i kapellet på brygga hver morgen, er noe vi savner veldig både i skole og kirke, sier Edvardsen. Skolen har som en av sine målsettinger å være en ressurs for menighetene i Frikirken.

- Vårt ønske er at Tønsberg Bibelskole skal gi et viktig og livsforvandlende år for alle som ønsker fornyelse i sine egne liv, Jesus-etterfølgelse og disippelskap. Vi har gjentatte ganger formidlet at vi ønsker å jobbe nært med de menighetene som har elver hos oss. Både praksis i hjemme-menighet og team-turer til hjemme-menighetene vil være gode ressurser for den lokale menigheten, og vi håper at nettopp dette kan styrkes nå i en tid hvor vi ikke har de gode møteplassene å rekruttere. Vi vil være veldig takknemlig om lokale pastorer, ungdomsledere og eldste vil anbefale noen av sine et år på Tønsberg Bibelskole. Og vi lover at det vil merkes i den lokale menigheten at de har sendt noen til oss, sier Morten Edvardsen.

Morgensamling på Teams

- Koronasituasjonen traff oss brått og hardt den 12 mars. Det var siste dag av skolens fellestur til Hemsedal, og stemningen i årets elevflokk var helt spesielt god. Vi tok avgjørelsen om å stenge skolen den morgenen vi dro fra Hemsedal. Det var en tung og vanskelig avgjørelse å gi på morgensamling, vel vitende om det muligens var siste gangen årets elevflokk var samlet. Det er jo nettopp de siste ukene fra fellesturen og ut året hvor folkehøgskolemagien er til å ta og føle på. Vi skulle så gjerne gitt de flotte elevene våre tidenes avslutningsperiode og smak av sommer i Stavern, sier rektor ved Stavern folkehøyskole, Jostein Tvedten.

I stedet har lærerne måttet svinge seg rundt for å skape folkehøyskole på nett.

- Selvfølgelig er det «second best», men det er imponerende å se hva gjengen har skapt av «remote» undervisning og oppfølging av elevene! Hver dag starter vi med morgensamling på Teams. Oppmøteprosenten er høy, til tross for at det ikke føres fravær. Der er helt tydelig at elevene setter pris på at vi legger til rette for så mye folkehøgskole som mulig, selv om de må nøye seg med å se hverandre på en skjerm, sier han.

Selv om hovedfokuset naturligvis fortsatt er årets elever, har administrasjonen brukt mye tid på å tenke framover de siste ukene.

- Hele sommersesongen ser ut til å bli avlyst, flere kortkurs er avlyst, cateringen er stengt og vi må ta høyde for tapte elevinntekter store deler av våren. Med så store tap er permitteringer av flere i staben dessverre unngåelig, sier Tvedten.

Hundreårsjubileum

- Midt oppe i dette holder vi på med et jubileumsskrift i forbindelse med 100-års jubileet til skolen i januar 2021. I den forbindelse har vi lagt planer for etterlengtet vedlikehold på skolens ærverdige 100-åring, hovedbygget. På grunn av den utfordrende økonomiske situasjonen vil vi nå utføre kun nødvendig, ytre vedlikehold. Etter hvert håper vi også å kunne finansiere en kvalitetsheving innendørs, sier han.

Inntil nylig var planen å starte en innsamlingsaksjon, men akkurat nå synes Tvedten det føles både rart og feil å fri til folks givervilje.

- Samtidig vet vi at mange i Frikirken er glade i Fredtun og hovedbygningen, så vi har håp om å få til noe på sikt. Vårt ønske er kunne tilby tidsriktige fasiliteter og god service som Frikirken «storstue» og konferansesenter. I den forbindelse trenger vi å oppgradere standarden på både overnattingsrom og konferanserom i hovedbygningen. Takket være nettopp Frikirken er vi allerede i mål med en stor og flott matsal, noe som betyr enormt mye for særlig utleievirksomheten. Vi krysser fingrene for at matsalen snart kan yre av liv igjen, sier Jostein Tvedten.

Han opplyser at skolen per i dag har rekordmange bekreftede elever for denne tiden av året.

- Det er fortsatt ledig plass på flere linjer, men det ligger an til at vi vil starte opp med helt full skole i august. Vi er naturligvis spent på hvordan situasjonen er i AS Norge på andre siden av sommeren, men mentalt er vi «all in» for neste skoleår, sier Tvedten, og retter en stor takk til alle i Frikirken som husker på elever og stab i bønn og omtanke.

- Vi håper å se så mange av dere som mulig til 100-års feiring i juni 2021!