ulla.farge.foto-bard-boe.1
​​​​​​​- Stillheten kan vi finne mange plasser. Mange finner den i naturen, på sjøen, på fjellet eller i en susende skog. Andre finner den på retreat, i bønnens stillhet, sier Ulla Käll. (Foto: Bård Bøe).

- Vi trenger stillheten

- Jeg tror at vi og verden trenger stillheten. Ikke minst i denne tiden, for å bevare håpet og vår menneskelighet, sier den svenske forfatteren Ulla Käll. Hun er fast spaltist i VEIEN, og vi har spurt henne hvordan vi kan gi rom til stillheten i sommer.

Sommer og ferietid inviterer til avkobling og hvile, men for noen av oss er det lettere sagt enn gjort å gå fra en stressende hverdag til hvilemodus. Hva må til for å få til denne overgangen? Og at det ikke bare skal bli nok en ting vi må mestre?

- Ja, det kan være utfordrende å skifte tempo, fra en kanskje hektisk hverdag til dager med et mer langsomt tempo. Det viktigste er nok å la det ta litt tid, og ta et skritt om gangen. En annen ting er at ferietiden for mange også kan være uker med større tomhet, der man ikke har familie eller venner å gjøre ting med. Det er en annen form for stress, sier Ulla Käll.

- Jeg vil si at det å møte deg selv med barmhjertighet kan være noe av den beste innstillingen du kan begynne ferien med, uansett hva du bærer med deg. Vi sammenligner oss ofte med hverandre, og kan lett tro at andre har det så perfekt. Men egentlig vet vi veldig lite om hvordan andre har det. Som du sier, kan også ferien bli noe vi skal mestre. Igjen, å ta hand om seg selv med barmhjertighet og å la det være som det er, med stress eller tomhet, det tror jeg kan være den beste veien fremover.

Ved siden av ditt virke som forfatter og musiker, er du retreatleder. Hva innebærer avkobling og hvile for deg?

- For meg er det hvile å ha dager uten så mye på programmet. Det er herlig å la ting skje, uten å ha tenkt ut alt på forhånd. Mer åpne dager gir tid til tankene og bønnen. Jeg setter pris på mer tid sammen med familie og venner, uten stress. Så liker jeg både å reise, men også å være hjemme, ettersom jeg reiser mye i jobb. Dessuten elsker jeg å bade og å strikke. Jeg tror på å gjøre noe annet i ferien, enn det du til vanlig gjør.

Hvor viktig er stillheten for deg, og for mennesket generelt? Er det i det hele tatt mulig å oppsøke og kjenne skikkelig på stillhet i vår tid? Har vi det i oss?

- Jeg tror at vi og verden trenger stillheten. Ikke minst i denne tiden, for å bevare håpet og vår menneskelighet. Jeg har akkurat gitt ut en CD med titelen "Solitude", som er et av de engelske ordene for ensomhet. Jeg tenker at dette ordet beskriver en mettet ensomhet, den tiden hvor vi trenger å være alene. Et annet ord er "Loneliness", som mer uttrykker en tom ensomhet. Men "Solitude" innebærer en ensomhet som vi trenger for å finne oss selv i verden. Her kan vi finne svar på gåter og problemer vi har, og her finner vi hvilen som vi også trenger for veien videre, sier Käll.

- Stillheten kan vi finne mange plasser. Mange finner den i naturen, på sjøen, på fjellet eller i en susende skog. Andre finner den på retreat, i bønnens stillhet. I vår tid må vi nok søke stillheten mer aktivt. Vi kan lett døyve vårt behov av stillhet, det finnes i dag utallige muligheter til å la larmen og aktiviteten fortsette.

- For meg henger stillhet og lengsel tett sammen. Å lytte til sin dypeste lengsel er så viktig. Den kan fortelle oss om veien videre, valg vi må ta. Jeg tenker også at Jesus er stillhetens venn. Når vi er stille kan samtalen med ham fortsette på et dypere nivå. Han er også vår dypeste lengsels venn, som vil at vi mer og mer skal bli den vi er skapt til å bli. Han fortsetter sitt befrielses verk i oss, ikke minst i stillheten. Til det beste for oss, våre medmennesker og til hans ære.

Les spalten til Ulla Käll i siste utgave av magasinet VEIEN