tre-vise-menn

22. desember - Hvem var de tre vise menn?

Sindre Røyland lar deg bli kjent med de tre vise menn.

Det er tid for julekrybber, julespill og dramatiserte julegudstjenester igjen. Og vi vil høyst sannsynlig få et gjensyn med den glamorøse og fascinerende trioen: De tre vise menn. Etter moderne fremstillinger å dømme var den fargerike trioen en slags Midtøstens versjon av Spicegirls eller det vil si Spiceboys.

Evangeliene sier ikke noe spesifikt om hvor de kom fra eller om hvor mange de vise menn var, men deres besøk i Betlehem ble forutsagt av Jesaia og Salamo, (Sal. 72, 10 og Jes. 60, 6) Her blir gull, røkelse og gaver nevnt i sammenheng med konger fra Tarsis, Saba, Midjan og Efa. Heldigvis kan alle menighetsscenografer og julekrybbemakere puste lettet ut. For til alt hell finnes det opptil flere detaljerte og utvidede historier om De tre vise menn. Den meste kjente er fra et manuskriptet ved navn Excerpta Latina Barbari som kan spores tilbake det 6. Århundre.

Her får vi vite at den eldste vismannen var Melchoir, Konge av Saba (Jemen). Ifølge myten hadde Melchoir et langt grått skjegg. Han bar frem gull for å vise at han aksepterte Jesus som konge. Neste vismann het Balthazar, konge av Etiopia. Han var en middelaldrende afrikansk mann med kruset svart hår og skjegg. Han gav røkelse for å symbolisere Jesu oppgave som yppersteprest. Til sist har vi Kaspar, Konge av Tarsus (i Tyrkia) Hans gave var myrra som den gang ble brukt til å lage medisiner. Dette skulle symbolisere Jesus som lege og helbreder.

De reiste langt mens de levde, men virkelig bereist ble de først etter sin død – i hvert fall hvis man følger historien til deres påståtte etterlevninger. Etter å ha vært geografiske kasteballer(-bein) kan vi nå, til en viss grad, besøke dem i Kølnerdomen i Tyskland. Resten av dem finnes i urne under de vise menns alter i basilikaen Sant'Eustorgio i Milano.

Sindre Røyland