16nyh-spor-bestefar

Bestefar svarer barn og unge på nett

Nettsiden spør-bestefar.no ble lansert i fjor høst. Her kan barn og unge anonymt spørre bestefedre- og mødre om hva som helst og være garantert seriøse svar. Nettsiden har vakt stor oppmerksomhet, og selv Kong Harald roste initiativet i sin nyttårstale. Bildet er fra lanseringen i Skien september 2013. Fra venstre foran: Barnepsykolog Magne Raundalen, Emma Christin Nilsen og Vanja Gullerud Haugo. Bak fra venstre er en del av bestefedrene: tidligere pastor i Porsgrunn Frikirke Gunnar Engebretsen,webansvarlig i Porsgrunn Frikirke Rolf N Terkelsen, overlege Magnar Kleiven, produksjonsingeniør Olaf Raundalen og styreleder i spør-bestefar Ingar Clausen. Foto: Stine Solbakken, Telemarksavisa.

«I sommer fikk jeg et hyggelig brev fra en gruppe besteforeldre, som har etablert nettstedet «spør-bestefar ». Mange unge mangler noen å snakke med om det de synes er vanskelig, noen som har tid. Derfor er det så fint når mennesker som ikke kjenner hverandre, kan forenes på tvers av generasjoner», sa Kongen i sin nyttårstale. - Vi sendte et brev til Hans Majestet Kongen i sommer hvor vi fortalte om nettsiden vår. Så det var veldig hyggelig at han nevnte oss i sin nyttårstale, sier Ingar Clausen, med bakgrunn i Porsgrunn Frikirke. Han er initiativtaker bak nettsiden og styreleder i det nasjonale nettverket, som består av besteforeldre med forskjellig faglig bakgrunn. Felles for dem alle er at de har arbeidet med og for barn. Ideen til nettsiden fikk Clausen først den 16.januar i fjor. Da hadde han sett en amerikansk nettside, askgramps.org, utviklet av en tidligere mormonerbiskop. Han tok seg i å undres på hvorfor vi ikke har en tilsvarende nettside i Norge. Undringen førte snart til handling, og i juni i fjor hadde nettverket sin første samling. Nettsiden ble lansert i september, og siden har det gått slag i slag med avisreportasjer og et nylig TV-intervju på God morgen Norge.

Alle får svar

Barn og unge som klikker seg inn på spør-bestefar møtes av illustrasjonsbilder som viser smilende barn omgitt av bestemor og bestefar. Alle som sender inn spørsmål skal få svar, og uansett hva manspør om kan man også spørre bestemor. Det eneste man må oppgi er fornavn og alder. Ingen spørsmål er dumme. Bare spør. Alle får svar, lover nettsiden. - Ikke alle barn har noen å spørre om det de tenker mest på, eller lurer mest på. Spørbestefar skal være med på å gjøre det lettere for barn og unge som synes det er vanskelig å spørre en voksen om det de går og tenker på og som de vil ha svar på, forklarer Clausen. Frikirkeveteranen fra Porsgrunn har over tretti års erfaring som søndagsskolelærer, og opplevde veldig tydelig at dette nettsidekonseptet var noe han skulle jobbe videre med å utvikle. – Jeg grublet og ba mye om dette var noe jeg skulle begynne å pusle med, til det sto helt klar for meg ved påsketider i fjor at det var nettopp det jeg skulle. Jeg kontaktet noen personer jeg kjente og spurte om de kunne tenke seg å knytte seg til et slikt engasjement, og var heldig å få benytte meg av noen «gamle løver i Herrens tjeneste». Det var en som en gang sa at «Gud kjenner ingen pensjonsalder; det er noe vi har funnet på selv». Det å få lov til å gjøre en så meningsfull jobb, både i forhold til den åndelige delen av dette og i den kjærlige omsorgen overfor barn og unge, er en velsignelse.

Bred kompetanse

«De gamle løvene» Clausen refererer til utgjør svarpanelet av bestefedre på nett, og har faglig bakgrunn blant annet innen diverse tekniske fag, pedagogikk, psykologi, teologi, medisin og rus. De bor spredt rundt i landet, og har alle tildelte temaområder som de kan relatere til sin faglige bakgrunn. Besteforeldrene har absolutt taushetsplikt, men er fullt ut kontrollerbare med hensyn til logging av tema, svar og hvem som svarte. Spørsmål av livssynskarakter, etikk, tro og tvil, besvares ut ifra besteforeldrenes tilslutning til den apostoliske trosbekjennelse som brukes i Den Norske Kirke og en rekke andre kirkesamfunn i Norge. – Vi representerer mange års arbeid med barn og ungdom og nettsiden skal gjenspeile livserfaringen som svarerne i vårt nettverk har, i tillegg til faglige forutsetninger og kristen tro. Clausen er opptatt av å skape et best mulig kompetansenettverk av besteforeldre, som har felles interesse av å hjelpe barn og unge. Og barna skal føle seg trygge på at de får gode svar. - Hvert enkelt svar skal gis i respekt for den som spør, uansett spørsmålets karakter. Det betyr også spørsmål som eksempelvis kan berøre intimitet eller misbruk og overgrep, sier Clausen. - Det er spesielt viktig at vi får flere bestemødre med for å sikre flest mulige svaralternativer.

Mange temaer

På nettsiden finnes en meny med valg av temaer. Disse spenner fra overgrep og død til kjæledyr og dataspill.- Jeg antok at det gikk an å trekke ut noen av de mest besvarte temaene fra den amerikanske nettsiden, og det dannet grunnlaget. Kombinasjonen av dette og egne vurderinger, utgjør lista slik den står i dag. Vi definerte spørsmålskategoriene på styremøtet da vi skulle legge løpet fremover, og temaene ble fordoblet i løpet av kort tid. Men det er viktig å si at denne listen ikke skal være statisk. Ingar Clausen har ingen god oversikt over i hvor stor grad barn og unge har tilgang til spør-bestefar.no – Vi har ingen markedsføringsstrategi for å gjøre dem kjent med tilbudet, sier han. Så langt har blant annet jungeltelegrafen, media og Kong Harald gjennom sin nyttårstale satt nettsiden på kartet. - Så langt har vi cirka 168 000 treff, eller besøkende, på nettsiden vår. Men vi har ingen statistikk over hvem disse er. Så vi er veldig opptatt av at utseende og form på siden skal fungere etter hensikten, som er å henvende seg til barn og unge. Det er en definert målsetting å lage en løsning der vi presenterer oss som sitter og svarer, med ansikt og fornavn. Ellers er det mange andre grep vi kunne gjort for å bedre tilgangen til nettsiden. Men stadig utvikling koster penger, og hele dette arbeidet er basert på frivillighet og private midler.

Omsorg og kjærlighet

- Noen av spørsmålene vi får som det kanskje er enklest å svare på, handler om Gud og tro. I den kategorien lander som regel spørsmålene fra de som vet hva de spør om. Når det gjelder spørsmål om sex og samliv, er vi uhyre varsomme med å løfte pekefingeren. Når vi treffer unge i slike sammenhenger, er det så mange kapitler om omsorg og kjærlighet i min Bibel at det får komme først. Men det går an å fortelle saklig at det er forhold ved homofil legning for eksempel, som vi er usikre på. Da kan vi spørre om det er en lærer, prest, venn eller andre som vedkommende kan snakke med. Engasjement basert på kjærlighet til barna er det vi holder høyt, sier Clausen. Foreløpig er han alene om å administrere spørsmålene som kommer inn. – Jeg luker ut ufine ord og vendinger i spørsmålene, og fordeler dem ut til besteforeldrene etter den tildeling av tema som er avtalt for hver enkelt besteforelder. Denne fordelingen skal forenkles, og svarene skal alltid kunne drøftes med en tildelt medspiller som man kan drøfte problemstillingene med, slik at vi sikrer kvaliteten på våre svar. Det er fire til seks temaer fordelt på hver person, men etter hvert som vi blir flere vil det jo bli mindre på hver enkelt. De forsøker å svare så raskt de kan, men like viktig er det at svarene er grundige og gode. - Unger er utålmodige, og forventer svar med en gang. Det får de ikke helt, men de får gode svar.