– Vi lever i en tid der sannhet er redusert til noe man opplever og erfarer personlig, sier Joachim V. Gladsø. Han er en av fem medlemmer i VEIENs redaksjonsråd, og aktuell med boken «Hva er sannhet – hvordan balansere ditt kristenliv i en postmoderne verden?».
Gladsø har undervisningskompetanse i kristendom, religion og etikk fra NLA Høgskolen, men jobber til daglig som ingeniør og prosjektleder innen elkraft. Han og familien går i NLM og misjonskirka på Stjørdal, og har et husfelleskap som er underlagt Steinkjer Frikirke. I boken «Hva er sannhet ?» reflekterer han over spørsmål om sannhet. Kan det være noe vi personlig opplever ut fra egen erfaring? Og hvordan forholder vi oss til det Bibelen sier er sannhet?
Hva var din motivasjon for å skrive denne boka?
– Vi lever i en tid der sannhet er redusert til noe man opplever og erfarer personlig. Bibelen hevder å være sannhet og Jesus den eneste veien til Gud; veien, sannheten og livet. Dette går mye igjen i boka; at det ikke finnes så mange gråsoner og «mellomfaser». Nå er jeg ingeniør, så dette er kanskje litt firkantet fremstilt, og ikke så pedagogisk som en lærer ville formidlet det. Men jeg opplever at vi både i kristen og ikke-kristen kultur stadig søker etter hva som egentlig er sannhet i en tid der det subjektive er veldig viktig for oss. Hva er innafor, og hva er ikke? Og hvorfor er noe innafor? Hvem bestemmer det?
Du skriver at «Sannheten kan altså ikke være både og. Sannhet er hel ved. Sannheten er objektiv». Hva legger du i det?
– Jeg tenker at sannhet er uavhengig av kultur og samtid, men opplever samtidig at sannheten i stor grad er relativ ute i samfunnet. Men også i kirkene. Vi har på mange måter tilpasset oss tiden rundt oss, og prøver stadig å jage etter at verden skal like oss, våre visjoner og våre strategier.
Den gående debatten om likekjønnet samliv i Frikirken vekker stort engasjement. I boken har Gladsø valgt å ikke legge så mye vekt på teamet.
– Boka går ikke veldig konkret inn på samlivsspørsmålet. Jeg prøver mer å trekke de store linjene og samtidig være kort og konkret. Med god bruk av henvisninger, håper jeg å gjøre boka lesbar for alle. Derfor starter jeg også i boka med apologetikk (en teologisk disiplin som har til hensikt å begrunne og rettferdiggjøre kristendommens krav på å representere den sanne religion, red.anm.), og går sånn sett tilbake til «start».
– Når det gjelder samlivsspørsmålet i Frikirken, er dette et så komplekst spørsmål at jeg synes det er vanskelig å svare på det uten å få tilstrekkelig tid og plass til å behandle det med respekt og varsomhet. Jeg mener at Guds lære og Guds Ord står fast. Uansett. Derfor er jeg konservativ. Samtidig er det vanskelig at vi ikke skal ha en menighet som ikke har rom for alle. Så hva betyr det å være konservativ? Hva betyr det at Guds Ord skal stå fast uansett? Hva betyr det i mitt liv? Menneskene og fargene endrer seg, selv om Guds ord står fast. Dette gjelder ikke bare samliv, det gjelder utroskap, gambling og mange andre ting som vi har blant oss og som vi også er redde for å snakke om, sier Gladsø.
På fritiden driver han med trening, jakt, fiske og kickboksing, der har han møtt mange som lurer og er nysgjerrige på tro.
– Boka mi løfter jo Bibelen som en autoritet. Men jeg er opptatt av å ikke oppleves som hard. Vi konservative må ta avstand fra alle menneskebudene og alt det tullet som har ødelagt for folk. Vi må være rause med hverandre, for vi er alle ufullkomne og trenger Guds nåde. Det finnes håp for alle, og vi har alle fått et anker inn i det aller helligste! Kun grunnet Jesus, og det som skjedde på korset. Derfor må vi tåle og snakke om synd. Om vi ikke snakker om synd, vet vi vel heller ikke at vi trenger nåde. Eller hvorfor vi trenger nåde.
Hva er din definisjon av sannhet?
– I Bibelen leser vi, «Hellige dem i sannheten, ditt ord er sannhet» (Joh. 17,17). Så hvis vi begynner der, er det tydelig for meg at Jesus er veien, sannheten og livet.
Les mer i neste papirutgave av magasinet VEIEN.
Boken er gitt ut på Ventura forlag, og kan bestilles direkte fra forlaget eller gjennom bokhandleren.