unni_jan
Bokaktuelle Unni Westli og Jan Rettedal. (Foto: Privat).

Bokaktuelle frikirkeveteraner

Unni Westli og Jan Rettedal er kjente navn med lang fartstid i Frikirken. Nå er de begge bokaktuelle, der Westli skildrer glimt av Gud i hverdagen og Rettedal skriver om persongalleriet rundt Jesus.

Unni Westli har mange års erfaring som personalleder og menighetsveileder i Frikirken. Nå er hun pastor i Randesund Frikirke, og ute med sin første bok som har fått tittelen «Hverdagstro – Glimt av Gud».

– Boken består av femti små stykker som forteller om mine møter med Gud i hverdagen, gjennom det jeg hører og ser, mennesker jeg møter og ting jeg opplever. Ut fra hverdagens hendelser viser jeg hvordan vi kan erfare Guds nærvær og omsorg, og bli veiledet og oppmuntret til et liv sammen med Jesus, sier Westli.

Stykkene er enkle og ment å leses enkeltvis. Selv om boken først og fremst er skrevet til et voksent publikum, kan den ifølge forfatteren sikkert også brukes av ungdom.

– Den egner seg kanskje først og fremst til de som allerede tror, men den kan gi god mening for de som er søkende også.

Til stede i de små ting

– Hva ønsker du at leseren skal sitte igjen med?

– For en tid tilbake ledet jeg en bibelgruppe. Jeg tenkte det ville være fint å dele erfaringer og møter med Gud, ikke bare bønneemner, og utfordret gruppa til å si noe om hvor de hadde møtt Gud i løpet av de siste ukene. Det ble helt stille, inntil den mest frimodige svarte at han ikke hadde noen slike møter. Gud var der, men han erfarte det ikke konkret i hverdagen sin. De andre nikket bekreftende. Dette er utgangspunktet for at jeg har samlet disse små stykkene til en bok. Jeg ønsker å vise hvordan Gud konkret er til stede i så mye av det som skjer rundt oss om vi bare ser etter. Mange spør «hvor er Gud?», og mitt svar er «overalt omkring deg - i en kaffekopp som noen lager til deg når du trenger det som mest, i en barnestemme på gata som roper "Du kan få kjærlighet av meg!", i en vakker vinterdag, i en irriterende bil som tvinger deg til å kjøre forsiktig på svingete veier», osv. Så det viktige er vel å si noe om at Gud ikke bare er i de store hendelsene og det spektakulære, men at han kontinuerlig gir oss sin veiledning, beskyttelse og omsorg gjennom hverdagshendelsene. Om folk sitter igjen med en slik opplevelse, og kanskje en fornyet evne til å se Gud i sin egen hverdag, er jeg fornøyd, sier Unni Westli.

Gjennom mange år var hun fast skribent i spalten «Hverdagstro» i Budbæreren, og mange av stykkene i boka har vært publisert der i årenes løp.

– Jeg skriver gjerne ned hendelser eller ting jeg hører underveis, slik at jeg husker det til senere. Det er jo både for min egen del - Gud lærer meg jo noe gjennom disse "møtene" - men også for å kunne bruke erfaringene i taler og undervisning. Jeg har fått noen gode tilbakemeldinger på disse små historiene, og da jeg hadde samlet femti tenkte jeg at det jo var forsøket verdt å se om jeg kunne få gitt de ut i bokform.

Bruksbok

Jan Rettedal gikk i fjor av med pensjon, etter 35 års tjeneste i Frikirken. I 2008 ga han ut studie- og samtaleboken «Som en av oss – enkle skisser av mannen som forvandlet verden». Nå er oppfølgeren her, og denne gangen er det menneskene rundt Jesus som står i fokus. Boken «Som en av hans – forvandlet i Jesu nærhet» tar for seg en del av persongalleriet rundt Jesus.

– Jeg har plukket ut et par titalls personer som hadde sterke og radikale møter med Mesteren, møter som satte dype spor og skapte kursendring i deres liv. Utvalget av personer er en miks av kvinner og menn, av de som var tett på Jesus hele tiden, som flere av hans 12 disipler, og personer som bare hadde korte møter med ham og som er relativt ukjente – og navnløse – for oss, forteller Rettedal.

Boken er ifølge forfatteren først og fremst ment for de som selv har møtt mannen fra Nasaret, og som vil fordype relasjonen med ham ved å møte andre som fikk sine liv forvandlet i hans nærhet.

– Samtidig har jeg et sterkt ønske om å invitere de som ikke kjenner Jesus, til å gå ham i møte for å hilse og for å bli kjent med ham. Jeg vet om kirkefremmede som allerede er i gang med boka. Dessuten var det viktig for meg å lage et samtale- og studieopplegg og få boka godkjent av Kristelig Studieforbund for å kunne benytte den i bibelgrupper, studiesirkler og husfellesskap slik at det ble en god bruksbok for menigheter og bedehusforsamlinger rundt om i landet, sier Rettedal.

Han håper leserne sitter igjen med en større Jesus etter å ha lest boka.

Bibelglede

– Selv om den primært handler om personer rundt ham, så håper jeg at de, som jeg, vil oppleve at Mesteren selv trer klarere frem. Dessuten ønsker jeg å ta mine lesere med på den spennende oppdagelsesreisen gjennom evangeliene for å oppdage helt nye sider ved mange av de personene vi møter der. Også for meg ble det mange a-ha-opplevelser langs veien. Det store, overordnede målet med boka er å skape bibelglede og bibeltrygghet i en tid med mye forvirring og bibelskepsis. De gamle tekstene står seg i møte med nye tider og tåler både forstørrelsesglass på seg og kritiske forskerblikk.

Jan Rettedal forteller at han har næret en sterk interesse for personene rundt Jesus helt fra tenårene.

– Det begynte med en fascinasjon for Tomas og Peter, men jeg ble også tidlig opptatt av personer som Judas Iskariot og Pontius Pilatus. Min første andakt som ble publisert var om Marta og Maria, og i det første rollespillet jeg var med i, et påskespill, spilte jeg Judas. Med årene har jeg derfor samlet en del stoff, også fra andre kilder enn evangeliene, om mange av dem. Etter hvert vokste det fram en prekenserie om disse bibelpersonene. Egentlig var tanken å følge opp min Jesusbok, «Som en av oss» fra 2008, med en bok om persongalleriet rundt Mesteren, men spennende og krevende oppgaver i Frikirken «stjal» det meste av tiden i årene fremover. Tiden inn mot en roligere tilværelse som pensjonist åpnet døra inn til skrivestua igjen, og da var det bare å sette i gang.