show-it_grimstad

Flertall av kristne foreldre snakker ikke om tro med barna

53 prosent av de som har hatt en kristen oppdragelse, har sjelden eller aldri snakket om åndelige spørsmål i hjemmet. Det viser tall fra en ny, norsk undersøkelse om unges erfaring med tro som ble offentliggjort fredag.

(Illustrasjonsfoto: Show it under Visjon)

53 prosent av de som har hatt en kristen oppdragelse, har sjelden eller aldri snakket om åndelige spørsmål i hjemmet. Det viser tall fra en ny, norsk undersøkelse om unges erfaring med tro som Budbæreren har fått tilgang til.

Tallene viser også at ungdommer fra kristne hjem ikke er veldig avhengig av kristent ungdomsarbeid for å beholde en kristen identitet.

Ungdommer fra det de selv betegner som "litt kristelige hjem" derimot trenger mye involvering i kristent ungdomsarbeid for at andelen aktive kristne skal bli like stor som for gruppen fra kristne hjem.

- Vi er flinke på aftenbønn og bordbønn, men andakt er mindre hyppig. Den åndelige samtalen er mindre hyppig enn man skulle tro, sier førstelektor ved NLA, Rune Øystese som har skrevet rapporten etter undersøkelsen «Unges erfaringer med tro»

Man ønsket å se på hvem eller hva som har hatt betydning for forholdet til tro senere i livet.

Undersøkelsen er gjennomført av NLA Høgskolen på oppdrag fra Indremisjonsforbundet og programkomiteen for Lev Livet-konferansen om tro i hjemmet som Indremisjonsforbundet arrangerte i samarbeid med FriBU, Normisjon, Ungdom i Oppdrag og Kristent Nettverk, 20 og 21. september. De spurte har vært innom kristent ungdomsarbeid på ulike måter for 6–10 år siden: Leir, menighetsarbeid eller andre kristne aktiviteter.

Ungdom som har deltatt på aktiviteter innen NLM, Kristent nettverk, Frikirken, Normisjon. UiO og Indremisjonsforbundet, er med i undersøkelsen. De som svarte er nå blitt voksne og man ser tilbake på hva som hadde betydning for hvor de er i dag.

480 har svart av totalt 1700 spurte, og Rune Øystese i NLA som har ført rapporten i pennen, sier en svarprosent på 30 er litt for lavt. 

Blant de spurte er trolig mange som ikke lenger definerer seg som kristne, men disse har i liten grad svart på undersøkelsen. Denne gruppen skulle forskeren gjerne fått i tale. Blant de som faktisk svarte regner 90 prosent seg som kristne i dag.

I hovedtrekk tar undersøkelsen for seg spørsmålet hvorvidt de unge voksne i dag regner seg som kristne (her nyanseres det mellom aktivt kristne og kristen, men ikke aktiv etc…)

Les mer i neste papirutgave av Budbærereren.