Fredtun markerte 100 år

Fredtun (Stavern folkehøyskole) fylte hundre år i januar, og endelig har det latt seg gjøre å feire jubilanten med en skikkelig jubileumsfest.

- Selve 100-årsdagen, 9. januar 2021, ble ikke som vi hadde håpet grunnet Covid-19, sier rektor ved Stavern folkehøyskole, Jostein Tvedten. En fin og verdig markering ble det riktig nok, med flaggheising, tale ved rektor Tvedten og fellessang.

- Vi sang naturligvis «Fredtun-salmen» Stor er din trofasthet, som er oversatt av tidligere Fredtun-rektor Sverre Therkelsen i 1962. Både ansatte, tidligere ansatte og venner av skolen var til stede. Seansen ble filmet og streamet, og kan fortsatt sees på Facebook Watch, forteller Jostein Tvedten.

Jubileet ble også markert under det digitale synodemøtet i juni, med blant annet tale fra rektor og visning av filmen som kan sees øverst i denne saken.

Stor feiring 

- Etter mye fram og tilbake når det gjaldt datoer, fikk vi endelig til en skikkelig jubileumsfest lørdag 14. august. Markeringen sammenfalt med årets elevstevne, og tidligere elever, ansatte og venner fikk markert den fremoverlente 100-åringen som seg hør og bør, sier Jostein Tvedten.

Han ledet selv middagsselskapet, som fikk hilsener fra ordføreren i Larvik, Erik Bringedal, stortingsrepresentant Lene W. Halle fra Larvik, Andreas Melberg fra Folkehøgskolekontoret og skolens styreleder Bjørg Gustavsen. Etter middagen var det duket for festkveld i Nesjarheim, med et storslått program bestående av presentasjon av en lengre jubileumsfilm, Fredtun-historie i ord og toner av Johan Sandstad, Henriette K. Dahl og Ståle Gilberg, og festtale ved synodens nestleder Anne Mari Schiager Topland.

- Programmet ble rundet av med en minikonsert med bandet Sweet Darlings. Så var det tid for at kakebordet, som var en en 100-åring verdig, skulle fortæres oppe i matsalen. Alt i alt ble det en flott markering av en flott skole med en flott historie! Det må også legges til at 100-åringen selv strålte på dagen, der den sto nymalt, med nytt tak og nye vinduer, sier rektor Tvedten.

Takknemlig for all økonomisk støtte

Selv om den ærverdige hovedbygningen er pusset opp utvendig, gjenstår fortsatt mye innvendig restaureringsarbeid.

- Skolens innsamlingsleder, Arnfinn Løyning, har gjort en formidabel innsats for å samle inn penger i jubileumsåret. Dette kan du lese mer om på nettsiden fredtunvenn.no, som er opprettet i forbindelse med 100-års jubileet, aksjonen, salg av jubileumsboka, og så videre. Resultatet av innsamlingen vet vi ennå ikke, men vi vil uttrykke stor takknemlighet til Frikirken og Synoden for gaven på 200.000 kroner i forbindelse med jubileet, sier Jostein Tvedten.

Søndag 12 september var det innsamling til Stavern folkehøyskole i menighetene, men det er ikke klart enda hvor mye som kom inn.

- Vi har tro for at vi lander på cirka én million kroner totalt for innsamlingsaksjonen når regnskapet gjøres opp på nyåret. I tillegg håper vi på å få opp en god givertjeneste for årene som kommer via fredtunvenn.no, sier rektoren.

Han understreker at det aller viktigste for skolens økonomi er og blir elevtallet, og at nøkkelen til et godt elevtall er fornøyde elever.

- Skoleårene 2020/21 og 2021/22 er svært gode år i så måte. Med den fantastiske staben som jobber på skolen nå, så ligger forholdene godt til rette for fornøyde elever og godt elevtall i årene som ligger foran, sier Jostein Tvedten.

Stavern folkehøyskole er heleid av Frikirken og ble startet i 1921 som Fredtun, Frikirkens ungdomsskole. En lang stund het skolen Fredtun folkehøyskole. Skolen er kjent og elsket i Frikirken, og mange medlemmer og aktive i Frikirkens menigheter har gått der.