Havard-Haugland_JPG1

FriBU satser mot unge voksne

I strategien for 2014-2017 har FriBU nedfelt et nytt satsingsområde; Unge voksne. - Frikirken har ekstremt lite arbeid for unge voksne. Vi ser det allerede blant 16-åringene vi jobber med, de har ikke noen tilbud for sin aldersgruppe som kan utgjøre en naturlig overgang til fortsatt engasjement i menighetene, sier FriBU-leder Håvard Haugland.

- Vi ser en enorm lekkasje av ungdom som forlater menighetene etter de er blitt 16 år. Noen finner andre levende fellesskap i andre menigheter, men de fleste forsvinner helt ut av kirken. Vi ønsker at det skal bli flere unge voksne i menighetene enn barn og at flere tar imot Jesus, sier Haugland. - Og de unge trenger å utrustes så de får en "mobil tro" som holder i overganger som flytting. Håvard Haugland tror Frikirken trenger menigheter med ulike uttrykk for å fange opp unge voksne. - Vi trenger menigheter som er spesifikt rettet mot den gruppa, og vi trenger generasjonsmenigheter. Vi har et mål om at det etableres 25 nye lokallag rettet mot unge voksne den neste treårsperioden. For å få dette til må ikke bare FriBU sette fokus på denne gruppen, men hele kirkesamfunnet må eie denne utfordringen, poengterer Haugland.

- Det har vært en del utskifting i staben de siste årene, og mye har vært prosjektarbeid. Har det vært en ekstra krevende periode for FriBU? spør vi lederen, som tiltrådte i august i fjor.

- Vi har hatt en del utskifting av ledere, men ikke så mye av staben for øvrig, korrigerer han. - Det har vært veldig krevende, også fordi vi har gjort en helomvending strukturelt i arbeidet. Vi har gått fra å være en sentralstyrt til en desentralisert organisasjon. Prosjektarbeidet har imidlertid vært en forbedring av arbeidet, sier han og forteller hvordan det hjelper til en målrettet planlegging og gjennomføring av arbeidet.

Stor frivillig innsats

- Det er cirka 45 ansatte innen barne- og ungdomsarbeid i Frikirkemenighetene i Norge i dag, hvordan står det i forhold til den frivillige innsatsen?

- I FriBU som helhet gjøres det en vannvittig stor frivillig innsats som utgjør flere hundre årsverk! Medlemstallet vokser også jevnt og trutt, nå er det i overkant av 6800 medlemmer, svarer han.

- I forrige handlingsplan, 2011-2014, ville dere satse på misjon, lokallag, nettverk og hjemmebane. I handlingsplanen for 2014-2017 er det satsing på misjon, trosopplæring og Unge voksne. Hvordan har dere kommet fram til disse endringene?

- Mye er endret siden 2011. Vi har fått på plass sju nettverk, og vi har fått en ny struktur. Nå setter vi derfor fokus på trosopplæring av barn og unge, det vil si opp til 26 år. Det er viktig å koble hjem og menighet for at vi skal lykke i dette. Lokallagene kan jobbe med hvordan de kan gi bidrag til tro på hjemmebane. Kristne foreldre kan være en super hjelp, det er utrolig viktig å involvere dem for at vi skal lykkes med trosopplæring også i hjemmet, mener FriBU-lederen.  - Og foreldre som ikke er kristne sender også barna sine til kirken. Menighetene blir hjemmet deres. Trosopplæringen er ikke ene og alene vår, men menighetenes oppgave, understreker Haugland. 

Våg å reise!

På Landsmøtet til FriBU, som gikk av stabelen i Hånes Frikirke i midten av november, var tittelen på et av seminarene "Våg å reise!" - Vi trenger lokallag som tenker utover seg selv, som satser på å nå ut både lokalt og utover landets grenser, sier FriBU-lederen.