hjemme-hos-familien-augland
Ukrainske familier samlet til middag hos Linda og Øivind Augland i Hånes Frikirke. (Foto: Privat).

Gir praktisk hjelp i møte med ukrainere i Norge

Hånes Frikirke er en av flere menigheter i kirkesamfunnet som engasjerer seg i arbeidet med ukrainske flyktninger. Nå har europeiske kristne organisasjoner gått sammen om å utarbeide veiledere, til hjelp for menigheter og enkeltpersoner i møte med krigsrammede ukrainere.

Blant organisasjonene er M4 Europe, som har sitt utspring i menighetsplantingsarbeidet til Øivind og Linda Augland fra Hånes Frikirke. Augland arbeider som europamisjonærer gjennom organisasjonen og er utsendt fra menigheten i Hånes, som selv har tatt imot ukrainske flyktninger.

Flere menigheter i Frikirken har engasjert seg i arbeidet med flyktninger fra krigen i Ukraina, blant annet har Råde Frikirke vært i Polen og hentet flyktninger med buss

Exponential Europe står bak ideen om å utvikle veiledere, og skriver følgende på sine hjemmesider: "Kirkene i Ukraina, Polen og nabolandene har markert seg tydelig gjennom denne krisen, og evangeliet forkynnes gjennom ord og gjerninger. Men hva skjer videre? Hvordan taler Gud til oss gjennom krisen ukrainerne står i? Hvordan kan vi bruke denne situasjonen til å fremme evangeliet? Hva kan din lokale kirke gjøre?"

Lokalt er det avgjørende å kartlegge hva krigsrammede flyktninger fra Ukraina trenger i møte med norske familier og menigheter. "Hvilke grunnleggende, emosjonelle og åndelige behov kan vi som enkeltmennesker og menigheter, møte flyktningene på? Kan vi midt i krigens redsler hjelpe søkende mennesker med å finne Gud og bringe evangeliet videre?"  

Dette er noen av spørsmålene som Exponential Europe og de andre organisasjonene bak tiltaket, Ukrainian Baptist Theological Seminary, Josiah Venture, New Thing, og M4 Europe, forsøker å gi et svar på.

I starten av april fant de første «RoundTables» sted i Ukraina, der mennesker som er rammet av krigen samles rundt bordet og deler av sine erfaringer. Siden er det arbeidet med å utvikle veiledere og ressurser som kan brukes over hele Europa, for å istandsette enkeltpersoner og menigheter til å hjelpe og inkludere flyktninger som kommer til våre nærmiljø på best mulig måte.

Les mer om arbeidet på hjemmesiden til Exponential Europe