Helgesen-og-Kopperstad

Gjensyn med Even og Maja

Mange voksne vil kjenne historiene om Even og Maja, først som føljetong fra barnesiden «Solsiden» i avisen Vårt Land og senere fra boken som kom ut på Vårt Lands forlag i 1979. På initiativ fra Frikirkens barne- og ungdomsarbeid (FriBU) er boken nå ute på nytt i fornyet og modernisert utgave. Fra venstre: Forfatter Anne Helgesen og FriBUs Thea Kopperstad.

I den nye utgivelsen av boka, presenteres tjue av de opprinnelige historiene om det åtte år gamle venneparet i modernisert og forbedret form. Boken som er skrevet av Anne Helgesen er gitt ut på IKO-forlag i samarbeid med FriBU, etter at FriBUs Thea Kopperstad tok kontakt med forfatteren og spurte om hun kunne være interessert i å gi ut boken på nytt. I sommer ble boken om Even og Maja lansert under Frikirkens sommerfestival Visjon i Stavern, og på familiesamlingene Hits for alle fikk publikum hver kveld se historier fra boken bli dramatisert på scenen. - Jeg vokste opp med denne boka (førsteutgaven, red.anm.), og ble utrolig glad i den. Da jeg etter hvert begynte å jobbe med barn, tok jeg med meg de gode historiene om Even og Maja og brukte dem til høytlesning og dramatiseringer. Jeg følte på at flere burde få ta del i disse, og tok til slutt mot til meg og kontaktet Helgesen, forteller Kopperstad til Budbæreren. 

Godt samarbeid 

Anne Helgesen, som har skrevet flere bøker siden, hadde nesten glemt sin første barnebok, helt til Kopperstad tok kontakt. - Først ble jeg bare veldig glad for at noen fremdeles brukte det jeg hadde skrevet. Men da jeg skjønte at hun mente alvor med nyutgivelse, ble jeg engstelig. Jeg hadde ikke lest i boka på mange år, tenk om jeg ikke lenger syntes at den var bra nok, sier Helgesen til Budbæreren. Da hun endelig våget å åpne boka og lese den på nytt, var det som om hun møtte seg selv som tjueåring. - Det litterære språket mitt hadde forandret seg litt siden den gangen, og den tekniske utviklingen hadde løpt fra mange detaljer i mitt praktiske hverdagsliv. Men det rareste var at motivene min, troen min, og fabuleringen omkring de bibelske tekstene ikke hadde forandret seg stort. Jeg kjente meg veldig godt igjen i meg, sier Helgesen. Hun fryder seg over at FriBU bruker historiene om Even og Maja i sin formidling av bibelens fortellinger. - Det gir jo mening til den jobben jeg har gjort. Det er dessuten morsomt at Thea dramatiserer historiene, fordi jeg selv delvis lever av å spille dukketeater. Jeg håper at jeg snart får se en av framføringene, det er rart å oppleve at ens tekster flytter over i et annet medium. Thea skal forresten ha stor takk både for initiativet og for samarbeidet. Hun har vært en god konsulent, og utvalget av tekstene er hennes verk, påpeker Helgesen. 

Barneperspektiv 

Forfatteren tror det er barneperspektivet som gjør at historiene om Even og Maja er like aktuelle i dag, som da boken først kom ut på slutten av 70-tallet. - Egentlig er vel det en av grunnene til at jeg kjenner meg selv så godt igjen som forfatter. Den enkle naive tilnærmingen til religiøse spørsmål, og troen på at de bibelske historiene berører våre liv her og nå. Da jeg skrev historiene, brukte jeg min egen barndom og barna omkring. Barns måte å fabulere på forandrer seg egentlig ikke så mye. Materialet de bruker i fabuleringen er imidlertid utskiftbart, derfor er det så viktig at de ikke bare fores med actionhelter og rosa prinsesser, sier hun. I disse dager er for øvrig Kristent Arbeid Blant Blinde og Svaksynte (KABB) i gang med å lage lydbok av Even og Maja, der Helgesen selv har fortellerstemmen.