Bridge-builders

Hundre unge på BridgeBuilders

Over hundre ungdommer i alderen 19-25 år har vært gjennom BridgeBuilders program siden starten i 2006. Kristne palestinske ungdommer, kristne arabiske israelere og jesustroende jøder, samt norske ungdommer «ristes sammen» gjennom et totrinns program.

Først samles de i Norge tidlig på høsten, får en del undervisning og er med på aktiviteter, og i del to på våren året etter er de på et fire dagers opphold i ørkenen i Jordan, uten mobil og internett, ja til og med uten toalett og dusj. Der besøker de og får hjelp av beduiner.

En tredjedel er fra Norge

En tredjedel av de rundt 30 som deltar i hver runde av BridgeBuilders (BB) kommer fra Norge. Frikirken og Den norske Israelsmisjonen, som tok initiativet og støtter BB, samt Bibelskolen i Grimstad de to siste rundene, rekrutterer unge til å delta. Fire av dem går på World Wide Walk-linja opprettet i 2012, på initiativ av lærer og tidligere misjonær i Israel og de palestinske områdene Karin Riska, og disse ungdommene er gjerne også voluntører.

– Tre fra Bibelskolen var voluntører på House of Hope i Betlehem fra november i fjor til april. Der jobbet de med funksjonshemmede barn, før de ble med BridgeBuilders til Jordan, opplyser Frikirkens stedlige representant i Israel og de palestinske områdene Tor Arne Grimstad.

Flere av de som var med på del en i Norge i august i fjor, ble ikke med til Jordan i påsken, blant dem også noen ledere.

– Det er litt uheldig, synes han. Men de kan ha gode grunner. Og jeg har en følelse av at noen ikke er så gira på ørkenlivet.

Møtes med skepsis

Han forteller at særlig de palestinske deltagerne dessuten møter en del motbør: – De møter skepsis fordi de omgås og samarbeider med folk på den andre siden av konflikten. Det er blitt en veldig fokusering på at en ikke skal late som om alt er normalt, og de får høre at de bidrar til en slik normalisering når de er med i BB. De kan bli sett på som svikere.

– Så hva motiverer ungdommene til å bli med?

– Motivasjonen kan være forskjellig. For noen kan det være så enkelt som at de ønsker å få en billig reise til Norge, og de palestinske ungdommene som ikke har så store reisemuligheter får en spesiell mulighet. Men en del motiveres også av at de ønsker å få et håp om fred, både åndelig og politisk, forteller han om de unge deltakerne fra Midtøsten. Mange ønsker å snakke om sin sak, sin historie og lære om den andre siden, sier han. Men hovedmotivasjonen er å møte jesustroende brødre og søstre fra andre kulturelle bakgrunner og utvikle gode vennskap med dette fundamentet.

Får se at begge sider har ofre

Grimstad forteller at deltakerne på BB lærer å identifisere seg mer med lidelsene på den andre siden av konflikten. – De får se at begge sider har ofre og erfarer traumer av ulike slag. Israelerne blir minnet om å vise medfølelse for palestinere som lider, og palestinerne ser at det også er mye lidelse på israelsk side. Vi ønsker at deltakerne skal bli glade i hverandre som medmennesker, og bli oppmuntret til å støtte hverandre og be for hverandre slik vi er kalt til i Kristus.

– Har du stunder da du vil gi opp dette arbeidet? spør vi vår stedlige representant til slutt.

– Jeg er ikke optimist hele veien, svarer han ærlig. – Det er blant annet en utfordring med det ansvaret vi har teologisk. Det er vanskelig å sette grenser når vi utfordres til å ta stilling av deltagere, og vi vil ikke undergrave Guds Ord! Samtidig framhever han;

– Det er kjekt å være sammen med de unge på BridgeBuilders og oppleve dette fellesskapet!