Jubileum-04
Fra venstre Synodeformann Jarle Skullerud, eldste Helge Halsos og Per Arne Engamo, pastor Jostein Ek og tidligere pastor Gunnar Engebretsen. Foto: Budbæreren

Ingen livstrett 125-åring

Menigheten i Meløy Søndre Frikirke feiret sine 125 år helgen 17.-18. september, og jubileet ble markert med blant annet historiske tilbakeblikk, hilsener og musikalske innslag.

Kort fortalt: Rundt 1890 brøt det ut en stor vekkelse i Meløy. Mange ble frelst og disse brøt tidlig med sognets noe autoritære prestestyre. Allerede i 1891 dannet «utbryterne» sin egen menighet – Meløy frikirkemenighet. Menigheten vokste raskt. Allerede få år etter menighetsdannelsen hadde i underkant av 400 mennesker brutt med Statskirken og meldt seg inn i Frikirken. Vi ser at Frikirken etter hvert ble et betydelig kirkelig tyngdepunkt i Meløy, og spesielt i Sørbygda. Ja, på Engavågen kunne man (og kan kanskje fortsatt?) regne Frikirken for «folkekirken» på stedet. Menigheten har i dag 670 medlemmer, derav 111 med stemmerett. Pastor i 75 prosent stilling (Jostein Ek) og menighetsarbeider i 50 prosent (Kristian Johansen).

Har båret frukt

Hva er så fruktene av menighetens tilstedeværelse i Meløy? Resultatet av en slik «gransking» vil nok avhenge av hvilke mål man legger til grunn. Dessuten vil mange av fruktene være vanskelig å umiddelbart få øye på, fordi mange av disse finnes på det private, personlige plan. Men det vi vet er at menigheten har tatt vare på mennesker i alle livets faser, mange mennesker er blitt lagt til, virksomheten har til tider vært stor og variert for folk i alle aldre, menigheten har vistes i bygdene gjennom utadrettede arrangement, den har vært «fadder» for Nordtun framhaldsskole og Nordtun HelseRehab. Listen er lang.  I Meløy søndre frikirkes 125-årige historie har det selvfølgelig vekslet mellom med- og motvind, gledestopper og daler mellom bølgene. Men menigheten har alltid vært levende tilstede i Meløy. Og vi vil både tro og mene at frikirkens tilstedeværelse i alle disse årene har vært både til inspirasjon, glede, velsignelse, fornyelse og frelse. Om vi ikke hadde sett slike frukter underveis, og ikke tror at de finnes, så har vel neppe menighetens plass vært berettiget. Gjennom alle disse årene har menigheten hatt «bare» åtte forstanderne (i dag pastorer): Gjennomsnittlig tjenestetid er godt over 14 år, noe som sier litt om utholdenhet i pastortjenesten. Dagens pastor er Jostein Ek, som ble innsatt i 2015.

Innholdsrikt og variert

Menighetens 125-årsjubileum ble markert med fire ulike arrangementer i Osa Frikirke helga 17.–18. september. Fest på lørdag ettermiddag - med hilsener, historiske smakebiter og høye kaker. Senere på kvelden var det huskonsert hvor lokale krefter ga til beste sang og musikk av høy kvalitet. Her fikk vi høre husbandet på Nordtun HelseRehab, UiO-koret og flere solister. Søndagen startet med gudstjeneste hvor «gammelpastoren» Gunnar Engebretsen innledet og synodeformann Jarle Skullerud talte sterkt om å tilgi og velsigne de vi møter i vår hverdag. En solid kirkekaffe ble etterfulgt av en inspirasjonssamling, hvor Skullerud innledet til samtale om hvordan vi kan møte våre medmennesker i bygda.

Viktige påminnelser

- Vi må hjelpe, være vennlige, tilgi og velsigne -  i nabolag og nærmiljø, i vennekrets og på arbeidsplass. Vi må ikke dvele ved seire eller nederlag, men stole på Ham som sa: «Se, jeg gjør alle ting nye!» Nyttige påminnelser fra Frikirkens øverste leder, Jarle Skullerud, da han gjestet menigheten i forbindelse med 125-årsjubiléet. Menighetens pastor gjennom 20 år, Gunnar Engebretsen, var også hjertelig tilstede sammen med sin Mona. De bor i dag i Porsgrunn. Gunnar utfordret menigheten ved å peke på Jesus som eksempel for oss: Jesus hadde tid for menneskene han møtte. Jesus menneskene, Jesus handlet og Jesus utfordret.