klimagudstjeneste

Klimagudstjenester i Volda og Ørsta

Søndag 30. august arrangerte Volda og Ørsta frikyrkjer klimapilegrimsvandring og klimaseminar i samarbeid med DNK i Volda og Ørsta, samt Kirkens Nødhjelp og Frikirkens Klimautvalg.

Om lag 100 personer ble med på vandringen og nesten 60 deltok på klimaseminaret, som gikk av stabelen siste søndagen i august. Initiativet til arrangementet kom fra regionskoordinator for Møre og Romsdal i Kirkens Nødhjelp Bente Hjertenæs, og Kjell Wiik i Frikirkens Klimautvalg. - De inviterte DNK og Frikyrkja i Ørsta og Volda med på å få til et arrangement som kunne sette fokus på klima og miljø og skape engasjement rundt dette frem mot lokalvalg og klimatoppmøte i Paris, og også koble det opp mot Klimapilegrim 2015, sier pastor i Volda Frikyrkje Sølve Hatlen til Budbæreren. Han forteller om god oppslutning og bra samarbeidet blant de ansatte i de fire aktuelle menighetene, for å få dette til. 

God oppslutning 

- Vi var veldig godt fornøyd med oppslutningen om arrangementet, og til tross for den litt dystre værmeldingen fikk vi brukbart vær. Vi la til rette for at alle som ønsket det skulle få være med, derfor gikk vandringen cirka 1,5 km. på asfaltert vei, forteller Hatlen. Ifølge pastor i Ørsta Frikyrkje Kjersti Gulli Pettersen, fikk alle som ønsket det med seg en vandrestav å hvile seg mot under vandringen. - Gudstjenesten var lagt opp som fem felles stopp med utfordringer langs veien, mellom stoppene. Den første mellomstasjonen var en påminnelse om at vi er døpt inn i den verdensvide kirke, og vi ble tegnet med korsets tegn fra dåpsvannet. Ledsaget av Kyrie ble vi bedt om å ta av oss på beina, dyppet føttene våre i vann med sokkene på og gikk så videre til neste stasjon uten sko, i solidaritet med alle de som enten ikke har vann eller de som har alt for mye vann på grunn av endringene i klimaet, forteller Gulli Pettersen. Langs hele veien kunne deltakerne lese om konsekvensene av klimaendringene, noe som ble tydeliggjort av en overkjørt jordklode liggende bak et sperrebånd, som ved et kriminalteknisk åsted. - Ved gloria ventet både lovprisningen og reine, tørre sokker, og vi fikk ta med oss et rødt hjerte. Og vi kunne lese om at det vi gjør, nytter. Folk får brønner med rent vann, kortere vei til vann og større mulighet til skolegang og utdanning.

Årlig arrangement 

Etter preken ble deltakerne oppfordret til å skrive under et opprop til politikerne, om å ta ansvar under forhandlingene i Paris. Vandringen ble avsluttet med kirkekaffe og klimaseminar, med lokale politikere fra kommunene og fylket. Under seminaret var det et eget opplegg for barna med klima som tema, der de fikk bryne seg på fire poster med praktiske oppgaver knyttet til vann, luft, ild og jord, og med en liten klimaintroduksjon på hver post. - Politikerne var takknemlig for at kirken tok tak i klimasaken. Etter en innledning fra Kirkens Nødhjelp, var det politikernes tur til å presentere mulige løsninger på utfordringene vi står overfor, sier Gulli Pettersen. Etter endt arrangement tok flere til orde for at dette var noe de kunne tenke seg å gjøre til en årlig markering. - Det kunne være fint å gjøre slike markeringer også utenom valgår, fordi samarbeidet fungerer bra og fordi det er saker som vi alle kan stå sammen om å markere oss stort på lokalt, som hjelper oss å løfte blikket utover vår egne hverdag, sier Kjersti Gulli Pettersen.