Fire afghanske konvertitter som gikk i skjul etter at en av dem 23. august ble angrepet på et asylmottak på Hå på Jæren, får hjelp og støtte fra Bryne Frikyrkje, der flere av dem er døpt.
En somalier er blitt anmeldt for å ha angrepet afghaneren. Pastor Håvard Sandve forteller at etter anmeldelsen, har også de øvrige afghanerne på mottaket truet de som har konvertert.
Mange trusler - De sier at han har svertet islam, og konvertittene har fått mange trusler i det siste. De frykter nå at konverteringene blir kjent i Afghanistan og andre steder via sosiale medier og internett. Ingen av dem har opphold, de har vært her i rundt 1 1/2 år, sier Sandve. Afghaneren ble slått til med en gryte og fikk kokende vann over seg. Han fikk stygge brannskader. - Det meste har grodd nå, sier pastoren til Budbæreren, som fikk sjokk da han så forbrenningene på mannens skuldre og nakke. - Han har ikke fått varige mén.
Bryne menighet har de siste to årene hatt besøk av mange afghanere fra asylmottaket på Hå på gudstjenestene, og ti afghanere er blitt kristne det siste året. - Vi har hørt om andre episoder før der, men ingen har våget å gjøre noe, sier Sandve. Under ramadan ble situasjonen vanskeligere. Muslimer på mottaket reagerte på at konvertittene ikke kom til bønn i moskéen.
Menigheten engasjerer seg - Hvordan har menigheten reagert på dette? - De engasjerer seg og tar ansvar. De ser jo at afghanerne ikke kan føle seg trygge. Vi får også positive tilbakemeldinger fra lokalmiljøet her. - Du har påpekt i avisa Dagen at ikke andre muslimer skal stå til ansvar for dette? - Ja, dette er muslimer som kommer fra land med streng Sharia-lovgivning. Og reaksjonene hadde vært den samme om de hadde blitt buddhister eller hinduer, sier pastoren. Tehsin Hussain, imam for en moské i Sandnes, har imidlertid reagert på det som skjedde og vil ifølge Dagen gå i dialog med muslimer på mottaket. Han mener at angrep mot og trakassering av konvertittene var "en uislamsk måte" å reagere på, og henviser til Islamsk Råd Norge, som i en felleerklæring sammen med Mellomkirkelig Råd i 2007 uttalte at alle har rett til å skifte tro, uten at de skal bli trakassert eller forfulgt av den grunn. Denne er unik internasjonalt, og er et resultat av en dialog som har pågått mellom ledere i IRN og MKR gjennom mange år.
Myndighetene tror ikke på konvertitter Sandve er oppgitt over at norske myndigheter i mange tilfeller ikke vil tro på afghanere som forteller at de er blitt kristne og trenger beskyttelse. Utlendingsnemda overprøver også hans og andre pastorer eller presters vurdering av ektheten i konverteringene – For øyeblikket er en av afghanerne her er truet med utsendelse, han er også konvertitt, sier han. Sandve appellerer såvel til politiet som til politikere og myndigheter for at konvertitter skal bli hørt og trodd og få den beskyttelsen de trenger her i landet. Utlendingsdirektoratet har etter episoden på Hå bestemt seg for å lage en video om retten til religionsfrihet som de vil vise rundt på landets asylmottak.
Budbæreren ønsker å komme i kontakt med andre fra Frikirkens menigheter som har konvertitter i sin menighet. Tips oss her ! /kontakt-oss