Leirstedet Fjelltun, hvor presbyteriemøtet i Østre ble arrangert, ligger vakkert til i Telemark i Drangedal kommune. Det eies av flere menigheter i Frikirken og de ønsker at stedet skal bli enda mer brukt og kjent i kirkesamfunnet.
Frostrøyken ligger over vannet og har ikke helt sluppet taket når Budbærerens utsendte ankommer Fjelltun denne tidlige oktoberdagen. Gresset er fortsatt hvitrimet der solen ikke har sluppet til, og trærne er kledd i høstens farger så langt øyet kan se.
– Velkommen! sier Anders Gautefald Berg. Han er daglig leder ved Fjelltun, og stortrives i jobben. Opprinnelig kommer han fra Danmark og er utdannet lærer. Ved Fjelltun har han jobbet siden 2008. Det var da han tok påbygning friluftsliv i Bø, at han traff sin kone som er født og oppvokst i Gautefall. Sammen har de to barn. – Her på Fjelltun har vi besøk både av en god del frikirkefolk, musikkorps, idrettsforeninger og skoleklasser. I tillegg arrangeres det en del familiestevner her. Dette skal være et inkluderende sted som har rom for alle. Jeg har tro på at gode opplevelser og gode relasjoner er med på å skape gode mennesker, sier Gautefald. Leirstedet Fjelltun ligger vakkert til i Telemark i Drangedal kommune og eies av henholdsvis Arendal, Bamble, Birkeland, Drangedal, Gjerstad, Grimstad, Kragerø, Lillesand, Porsgrunn, Risør, Skien, Songe, Søndeled og Treungen Frikirker. Leirstedet som i sin tid ble bygget på dugnad, er et koselig overnattingssted ved Gautefall, omgitt av fjell, skog og vassdrag. Ypperlig for grupper, foreninger, bedrifter, skoleklasser og private.
Grupper fra den tyske studentmisjonen samt grupper fra tyske menigheter har også blitt et fastinnslag i sommermånedene. Ifølge Gautefald får ikke tyskerne nok av den norske naturen. – De trives veldig godt med at leirplassen i seg selv er så sentrert, samlet og hyggelig, samtidig som den ligger så usjenert til. Også er de over seg av begeistring for den norske naturen. Her kan man padle kano, gå på tur i skogen og på fjellet på en og samme tur.
De synes det er helt fantastisk, sier Gautefald. De siste årene har det vært en økende etterspørsel etter ulike typer leirskoleopplegg, siden kommuneøkonomien flere steder ikke er god nok til at klassene kan komme på en full uke med leirskole. – Vi tilbyr derfor mange forskjellige kombinasjoner av leirskole, også til de som har et begrenset budsjett.
Nyttårsfeiring
Vinteren på Fjelltun kan by på minst like mange aktiviteter som sommeren. Da er det muligheter for skiturer, skilek, skiteknikk, alpint skiløp, overlevelsesteknikker (om vinteren), orientering og kanskje overnattingsturer. - Værmessig og klimatisk ligger Gautefall godt beskyttet, i et stabilt område som gjør vintrene kalde og sommerne varme. Det gir ypperlige forhold for snøaktiviteter om vinteren og riktig gode bademuligheter på sommeren, forteller Gautefald, og legger til at på riktig varme sommerdager kan badetemperaturen i Fjellgårdselva komme opp i 26 grader. Men selv om leirstedet er populært og godt besøkt i sesongene, er det avhengig av folk også utenom sesong. - I primærsesongene som er vinter, tidlig høst og sommer, er det god besøksdekning. Men i november og desember, samt tidlig på våren skulle vi gjerne hatt flere besøkende her. Disse periodene passer ypperlig for kor og andre grupper som vil ha et rolig og fint sted å øve. Anders Gautefald har dessuten en anbefaling for de som er ute etter en spesiell nyttårsfeiring: - Vi har leid ut til ungdomsgrupper før i nyttårshelgen, og det har vært helt fantastisk! Stemningen man får i disse omgivelsene i en slik anledning må bare oppleves!
Dugnadsbasert
Leirstedet har både fotballbane, sandvolleyballbane, klatrevegg, lavvo, og en hyggelig bålplass å samles ved. Men siden Fjelltun er en registrert forening uten kommersielt endemål, er man avhengig av velvilje fra så vel eiermenighetene og frivillige enkeltpersoner for å vedlikeholde og utvikle leirstedet. - Tidligere år har dugnadsinnsatsen vært stor og gleden ved å gi av sin tid til Fjelltun har vært til stor velsignelse for mange. I dag har situasjonen endret seg noe, mange er mer vant til å betale for å få noe gjort. Fjelltun har dessverre ikke den økonomiske tyngden som trengs for å kjøpe alle tjenester, så vi vil igjen oppfordre til dugnad, sier Gautefald. I forlengelse av denne oppfordringen, er Gautefald i gang med å etablere et prosjekt, der man kan stille opp og gjøre en dugnadsinnsats mot gratis overnatting. - Tanken er at en vennegjeng kan slå seg sammen og overnatt gratis noen dager for å forbedre kvaliteten på Fjelltun. Det kan være snakk om å male eller gjøre andre ting, sier Gautefald.