Inne i fjellberget Jomfrutoppen ved Stavern folkehøyskole Fredtun, bygget tyskerne en bunkers under krigen. Bunkersen er nå omgjort til et vakkert kapell og kunstgalleri.
– Det er ganske spesielt å være her i dag, og være med på åpningen av det som startet som en sprø visjon for mange år siden, sa Synodeformann Arnfinn Løyning under innvielsen av Mariakapellet 25.april. Mange Fredtunvenner, bidragsytere og ildsjeler for kapellet var invitert til festmiddag og innvielsesfest med musikk, historiefortellinger og hilsener. Det er mange som har lagt ned masse dugnadsarbeid for at kapellet skulle bli en realitet, og de ble takket på vegne av skolen og ledelsen i Frikirken. - Vi er grensesløst takknemlige i dag, for at vi kan feire åpningen av Mariakapellet. Jeg vil takke alle dere som er her i dag, og jeg vil takke Frikirken som har gjort dette mulig, sa rektor ved Stavern folkehøyskole, Fredtun Johan Sandstad. – Jeg blir så ydmyk når jeg står her og ser hva dere har fått til. Jeg spør meg selv hvor all denne gløden kommer fra, og må si at det å stå i sentrum av en sånn kjærlighet til plassen og ikke minst til kirka vår er helt fantastisk, sa Sandstad til de fremmøtte.
Visjonen om et kapell
Arnfinn Løyning kom til Fredtun som 16-årig elev i 1969, men bunkersen under Jomfrutoppen fikk han først høre om i senere år. Og ideen om at bunkersen kunne gjøres om til et kapell, kom enda senere. Men så en natt for noen år tilbake, fikk han en tanke om at under Jomfrutoppen kunne det kanskje bli et Mariakapell…Han luftet blant annet ideen for synodestyremedlem Bjørn Angell, som tente umiddelbart på forslaget. – Bjørn har dugnad i blodet, og det tok ikke lang tid før gravingen var i gang, fortalte Løyning til de fremmøte på Fredtun. – Jeg ringte Arnfinn da vi hadde funnet åpningen til bunkersen og da ble det pinlig stille i telefonen, repliserte Angell til latter fra forsamlingen. – Men så sa han: - Dette tar jeg meg av. Så uten Arnfinn, hadde det ikke vært noe kapell. Bakgrunnen for navnet på kapellet forklarer Løyning slik: - Ved Jesu kors, stod tre kvinner: Maria, Jesu mor, som er tegnet på det edle og rene og et forbilde for både kvinner og menn. Maria, Klopas hustru var der, hun var en mer hverdagslig og ukjent kvinne. Men også Maria Magdalena var til stede, som Jesus hadde drevet onde ånder ut av. I tillegg leser vi i skriften om en fjerde Maria, søster til Maria og Lasarus. Da synes jeg at kapellet får den bredden det skal ha.
Til ro og glede
Rommet som ligger i fjellet under Jomfrutoppen og som i dag har blitt et vakkert kapell, ble først bygget som bunkers av tyskerne under krigen. Fredtun ungdomsskole/ folkehøyskole var planlagt evakueringssted for Staverns befolkning, og flere bunkerser er bygget i Stavernsdistriktet. Bunkersene skulle være en del av nærforsvaret, og med hjelp av russiske fanger ble bunkersen under Jomfrutoppen laget i 1941-42. Den skulle tjene som beskyttelsesbunkers og tilfluktsbunkers, for høyere tyske offiserer og for Fredtuns personale. - Jeg blir nesten på gråten, når jeg står her i dag. Dette var mitt lekested i barndommen, og for å forstå litt av hva som er spesielt med disse bunkersene må vi danne oss et bilde av det som var tysk aktivitet her under krigen, sa tidligere Fredtunlærer og lokalhistoriker Nils Melau. Han fortalte at mange var engstelige og redde for den tyske overtakelsen, og mange tyskerbrakker og bunkerser ble bygget i området under krigen. - Under evakueringen hadde tyskerne funnet ut at Fredtuns lærere og ansatte kunne være nyttige veiledere i forhold til Staverns befolkning i en presset situasjon. For at de ikke skulle risikere at tyskerne skulle komme og hente elever, besluttet skolens ledelse at det ikke skulle være skoledrift på Fredtun i årene 1943-44. I stedet kom barnehjemsbarn som var evakuert fra barnehjemmet drevet av Frikirken i Finnmark, og ble innlosjert på skolen, fortalte Melau. – Dette prosjektet er en blanding av firmaarbeid og et godt, positivt og hjertelig dugnadsarbeid. Østlandsposten hadde en fin overskrift da de skrev om kapellet i avisen: Til ro og glede. Det synes jeg passer bra, så får vi oppfylle det, sa Melau. - Jeg håper kapellet kan bli en berikelse for skolen gjennom skoleåret., og ber om at kapellet som var bygget som et tilfluktssted fra krig, kaos og frykt, skal bli et sted for glede, hvile og fred. I Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn, erklærer jeg herved Mariakapellet for åpnet. Vi håper dette vil være til ære for Gud og til glede for mennesker, sa Løyning og klippet snoren til applaus fra de fremmøtte.