IMG_0562

Menigheter til etterfølgelse

Arendal Frikirke er blant menighetene som presenteres i boken «Ti menigheter med en helt overkommelig kirkevekst», der forfatterne Ommund Rolfsen (til høyre) og Sten Sørensen forsøker å nyansere bildet av menigheten som en svekket størrelse. Fra å ha en jevn tilbakegang på 1990-tallet, fremstår Arendal Frikirke i dag som en vital og aktuell menighet.

- Vi har forsøkt å presisere at det er Gud som gir vekst, sa Oddmund Rolfsen, da boken "Ti menigheter med en helt overkommelig kirkevekst" ble presentert under boklanseringen i Centralkirken i Oslo i november i fjor. Boken markerer resultatene av 15 år med Naturlig menighetsutvikling (NaMu) i Norge, hvor Rolfsen er veileder. Sammen med medforfatter Sten Sørensen presenterer han i boken ti menigheter som går bedre enn på mange år. Hensikten er å belyse at kirkevekst skjer i den overkommelige og alminnelige menigheten, ikke bare i den "unike menigheten" som vi kjenner fra media. 

- Fantastisk menighet

Forfatterne har valgt ti ærlige menigheter fra ulike landsdeler, fra både bygd og by, små og store menigheter, bedehus, folkekirkelige og frikirkelige menigheter. Oddmund Rolfsen hadde mange lovord å si om Arendal Frikirke, da boken ble presentert. - Arendal Frikirke driver en fantastisk menighet. De siste 15 årene har 126 medlemmer vandret til herligheten, men menigheten er likevel minst like stor. Det forteller at tilveksten har vært stor og gjennomsnittsalderen i menigheten har gått betydelig ned. Nå er menigheten mer utadvendt og gjør nye ting for å nå ut med evangeliet. Ifølge forfatterne skal pastor Halvard Myhren, som er født og oppvokst i menighetens midte, samt menighetens daglige leder og hovedpastor Søren Nielsen ha en stor del av æren for at Arendal Frikirke er blitt en raus, inkluderende og varm menighet. "Der blir man tatt godt i mot. Mange er aktive i menigheten, og frivillige ledere gjør en stor innsats i samsvar med nådegaver og interesser", skriver de i boken. 

Strategisk beliggenhet 

Det nye kirkebygget ligger dessuten strategisk til. Det er sentrumsnært og eneste kirken i området. - Menigheten bruker kirkebygget maksimalt, og opplever at det er lettere å nå ut til folk med en slik ramme rundt seg, påpeker Rolfsen. Den nye kirken ble innviet i 2004. I boken presenterer forfatterne kirken som et funksjonelt og godt samlingssted. Da den ble bygget, var menigheten opptatt av at det skulle være en kirke som er tjenlig til mer enn gudstjenester. Den skulle ha et velutstyrt kjøkken, god plass i underetasjen med tilbud til "hele" mennesket - og alle slags mennesker. Underetasjen gir mulighet til utleie, kirkemiddager, formiddagstreff, mannsmøter, supertirsdag, loppemarkeder, misjonsmesser og så videre. Flere av arrangementene samler mennesker som ellers normalt ikke kommer til kirken.

Lavterskeltilbud

Nå opplever menigheten at disse samlingene er en bro til menigheten, og det stadig er nye mennesker å se på gudstjenestene. Den nye kirken gir mange "lavterskel-tilbud". Samlinger som formiddagstreff, mannsmøter, supertirsdag og Alphakurs samler mange. Her er veksten stor selv om en ikke umiddelbart ser en tilsvarende økning i antall medlemmer av menigheten. Foruten Arendal Frikirke, presenteres følgende menigheter i boken: Bore menighet på Jæren, Frimisjonen Tromsø, Fredheim forsamling i Sandnes, Teie menighet på Nøtterøy, Larvik metodistmenighet, Guds menighet på Vegårshei, Meland menighet nord for Bergen, Kråkstad menighet ved Ski og Pinsekirken Elverum.  

- Et godt verktøy

Pastor i Arendal Frikirke Søren Nielsen, forteller til Budbæreren at de generelt har hatt stor glede av å bruke NaMu som et redskap i menigheten. - NaMu er et godt verktøy som hjelper oss til å samles om det vi ønsker å jobbe med, og vi har erfart det som positivt og fruktbart. Men det er ikke dermed sagt at vi ikke opplever utfordringer som alle andre menigheter, påpeker han. - Omtalen i boken er veldig positiv! Men vi ønsker ikke å sole oss i den positive analysen, for det er først og fremst Gud som skal ha æren for positiv utvikling i vår menighet. Dernest er det fellesskapet, og viljen til å tenke nytt og satse sammen, som ligger til grunn for at menigheten vokser, sier Søren Nielsen.