Ulsteinvik2

Menighetsdannelse i Ulsteinvik

Det spirende fellesskapet i Ulsteinvik talte 49 personer på siste samling, og nå har gjengen etablert faste voksentorsdager og familiesøndager i prosessen mot å danne egen frikirkemenighet. Små og store lager mat og spiser sammen når de samles til familiesøndag. Fra venstre: Ingebjørg, Marie, Andreas, Ingrid, Eirik, Elisabeth og Therese.

På forsommeren i 2015 inviterte Pernille og Arve Fiskerstrand i Ulsteinvik til to åpne samlinger hjemme hos seg, med en visjon om å danne et åndelig fellesskap på hjemplassen. Siden har det ballet på seg, og fellesskapet har nå faste møtepunkter. – Fra i høst har vi startet opp med «voksentorsdag» og «familiesøndag». På voksentorsdagene har vi undervisning, samtale, bønn og lovsang. Vi har fortsatt samlingene hjemme hos oss og her kan vi vokse en stund til, sier Pernille Fiskerstrand. Gjengen møtes annenhver torsdag kl. 20, og på disse samlingene har de vært mellom ti og tjue personer. – Målet med disse torsdagene er å fortsatt holde på det nære tette åndelige fellesskapet, samtidig som vi vil legge gode rammer for å vokse, forteller Fiskerstrand. Familiesøndagene arrangeres foreløpig en søndag i måneden. Da tilbringer hele storfamilien dagen ute på tur, der målet først og fremst er å gi ungene et «åndelig hjem». Samtidig legges det opp til å være en type arrangement der det skal være lett å invitere med seg nye. - Vi hadde vår første samling av denne typen nå nylig, og da var vi 49 personer til sammen med stort og smått. Temaet var Sakkeus, og vi laget orienteringsløp med ulike poster om Sakkeus som ungene var med på, sier Fiskerstrand.

Åpne samlinger 

I løpet av vinteren 2015/2016 møtte Pernille og Arne Fiskerstrand jevnlig tre andre par med mål om å knytte seg tett sammen i et åndelig fellesskap, og for å legge planer om å plante en Frikirke i Ulsteinvik. I mai 2016 arrangerte ekteparet to «åpne samlinger» i hjemmet sitt, der de inviterte folk via Facebook og i lokalavisa. – På disse samlingene var vi mellom 20-25 personer, og der prøvde vi å vise hvordan vi ønsker å ha det i vårt fellesskap samtidig som vi satte av god tid til informasjon og mingling, forteller Pernille Fiskerstrand. Felleskapet har dannet et lederteam som består av fem personer, i tillegg er det en kjernegruppe bestående av de fire parene som først startet opp. – Vi følger M4-opplegget, og vi prøver å implementere det vi lærer der videre inn i samlingene. Det viktigste har vært å danne vårt eget DNA basert på hvem vi vil være, og å jobbe bevisst innenfor disse rammene i gruppa, sier hun.

Bruker god tid 

Hovedpastor i Herøy Frikyrkje Erhard Hermansen og menigheten der, har vært og er en viktig støttespiller for fellesskapet i Ulsteinvik. – Fra starten av var min viktigste rolle å være med i avklaringene for å se om det var grunnlag for å gå videre med dette arbeidet, samtale med aktuelle personer, og se om dette kunne være noe folk var interessert i å være med på. Etter hvert kjente vi at dette var riktig, og det har vært gjort en fantastisk god jobb. Samtidig har det vært viktig å spre informasjon for gjøre dette kjent for flest mulig, sier Hermansen. - Som menighet er vi med på å gjøre dette kjent, og vi er med og ber for arbeidet. Vi kjenner at denne flokken har vi et hjerte for, og det er viktig at det er et godt støtteapparat rundt dem. Derfor bidrar vi med noen støttefunksjoner, som med det praktiske og med økonomi. Vi fungerer på en måte som tilsyn, siden et ordinært tilsyn ikke er etablert enda, sier Hermansen. I starten av prosessen ble han spurt og rådført en del, men etter at fellesskapet gikk inn i M4-prosessen tok pastor i Sula Frikirke Geir Langen over som veileder. – Ledergruppa har vært veldig målrettet i det de gjør, og setter opp planer og modellerer raskt hva de ønsker at skal kjennetegne menigheten. Men de tar den tida det er behov for, og er opptatt av å bruke tid nok. Å bruke tid er ikke farlig. De bygger kultur og fellesskap allerede, så det er et kanonviktig arbeid og grunnlag som blir lagt nå, understreker Hermansen.

God retning 

Ifølge Geir Langen er det et flott «start-team» som er etablert i Ulsteinvik. – Vi hadde en åpen offentlig samling på Sunnmøre folkehøyskole på forsommeren 2015, og en oppfølgingssamling samme sted tidlig i fjor høst. Etter disse samlingene startet Pernille og Arve å samle et «start-team» hjemme hos seg, sier Langen. Han legger til at menighetene i Sula og Volda går inn som støttemenigheter, og vil støtte og hjelpe menighetsplantingen på forskjellig vis. – Vi er ikke på det stadiet at vi kan kalle det en menighetsdannelse enda. Men det er en god retning på prosessen og jeg har stor tro på plantingen, sier han. Som veileder følger Langen opp start-teamet i planteprosessen ved hovedleder/ menighetsplanter, ved å gi råd og hjelp i de ulike valgene og prioriteringene de står overfor. – Min viktigste oppgave er å følge dem opp i forhold til handlingsplanen, og å be for menighetsplanter og startteamet, sier Langen. Han blir involvert i hele M4 prosessen fram til etablering av menigheten, som trolig vil skje om ett til to år. Initiativet bak plantingen ble ifølge Langen født i pastornettverket på Sunnmøre, der de over en viss tid stilte seg spørsmålene «Hvor i vårt område vil Gud gjøre noe nytt, og hvor er det strategisk å gjøre fremstøt?» – Dette var noe av inngangen, samtidig som Gud parallelt fødte drømmen om et nytt menighetsfellesskap i hjertene til flere i Ulsteinvik. Det er spennende, og det virker som det er i Guds timing. Måten det har kommet i stand på tyder på at det er på Guds initiativ, sier Geir Langen.