Arendal Frikirke har vedtatt å avslutte sin støtte til Kirkens Nødhjelp, som Frikirken som kirkesamfunn har en samarbeidsavtale med. De mener KN ensidig støtter den palestinske siden på bekostning av Israel. Vedtaket er omdiskutert og flere syn på saken er omtalt i Budbærerens papiravis.
På et menighetsmøte 1. desember vedtok Arendal Frikirke å avslutte sin støtte til Kirkens Nødhjelp, og formidle nødhjelp annen vei. Ordningen kan omgjøres om KN gjør ønskede endringer i sitt engasjement. Generalsekretær i KN Atle Sommerfeldt mener Arendal Frikirkes rapport er mangelfull og ubalansert. Denne er utarbeidet ved et utvalg i menigheten. Menighetsmøtet vedtok også å be Synodestyret om å utarbeide et utkast til en revidert prinsipperklæring om Misjon til Israel og folkeslagene, til Synoden i 2014. Førsteamanuensis Torleif Elgvin, som ledet for Fagråd for Israel og var med og reviderte prinsipperklæringen i 2010, er kritisk til Arendal Frikirkes rapport om KNs engasjement i Midtøsten, men utfordrer selv organisasjonen til noen endringer.
Arendal Frikirke har oversendt en anmodning til Synodestyret om å utarbeide utkast til en revidert prinsipperklæring "Om misjon blant Israel og folkeslagene", til Synoden 2014. Også i 2007 ble det reist forslag i menigheten om å avslutte støtten til KN, som har en samarbeidsavta- le med Frikirken som ikke er bin- dende for den enkelte menighet. De to anliggendene er blitt arbeidet med to nesten identiske utvalg ned- satt av eldsterådet i mai 2011. Pastorene Søren Nielsen og Halvard Myhren har vært med i begge disse.
-- Vi savner en balanse, og skulle gjerne se at KN var en nødhjelpsor- ganisasjon og kun det, - vi er veldig interessert i å gi til nødhjelpsar- beid. Han nevner KNs øyenvitne- program som eksempel, der foku- set er på palestinernes lidelser, og menigheten gjennom rapporten utfordrer organisasjonen til også å rapportere om lidelsene på israelsk side. - Vi skulle ønske at KN gjennom sitt engasjement var for- soningsfremmende, det er den ikke gjennom måten den går inn i kon- flikten på. Konflikten i Midtøsten er veldig kompleks, og det er viktig å understreke at det gjøres feil på begge sider. En nødhjelpsorganisasjon bør ikke ta politisk stilling i konflikten, men hjelpe hvor hjelp trengs, sier Nielsen. Et annet viktig ankepunkt i rapporten er at KN ikke vedkjenner seg å ha noen teologisk oppfatning av profetiene knyttet til Israel. - En samtale vi hadde med Sommerfeldt i oktober, bekreftet problemstillingen, sier Nielsen. - Dette er et grunnleggende ankepunkt for oss. Som kristne er vi ikke forpliktet på å støtte Israel i alt de gjør, men vår forståelse er at Israels rolle ikke er utspilt i forhold til løftene Gud har gitt.
Utvalget i Arendal Frikirke reagerer på at organisasjonen kun samarbeider med organisasjoner de anser som sterkt Israelskritiske.
Førsteamanuensis Torleif Elgvin utfordrer både Arendal Frikirke og Kirkens Nødhjelp. Han ledet Frikirkens Fagråd for Israel som ble nedlagt i fjor grunnet ny struktur i Frikirken. Han er anerkjent for sin ekspertise på jødedom-kristendom, og har lang fartstid fra arbeid i Israel.
Torleif Elgvin er kritisk til flere punkter i Arendal menighets ar- gumentasjon for å bryte samarbeidet med KN. - Deres pro-israelske teologi står litt på siden av det Frikirken har presentert i sin prinsipper- klæring om misjon til Israel og folkeslagene. Og hvis de ville endre prinsipperklæringen, burde dette vært meldt som sak til siste synode- møte.
Knytter velsignelse til å støtte staten - Arbeidsgruppen ser ut til å forbin- de velsignelsen lovet Abraham i før- ste Mosebok kapittel 12 med støtte til staten Israel, og forbannelsen over «dem som forbanner Abraham» med kritikk av staten Israel. Omsorg for det jødiske folk ser ut til å likestilles med politisk støtte til staten Israel.
Elgvin reagerer også på omtalen av palestinske kristne:
- Ikke på noe punkt tales det positivt om palestinske kristne, og det vises ingen forståelse for Israels medansvar for vanskelige levekår i de palestinske områdene.
Det er også problematisk å kalle palestinske kirker for «antisemittiske». At disse kirkene gjerne står for en såkalt erstatningsteologi, beretti- ger ikke å kalle dem antisemittiske. Ordet antisemittisme bør forbehol- des en rasistisk anti-jødisk ideologi, mener Elgvin. - Den kan helt klart finnes i propaganda i arabiske naboland, men neppe hos palestinske kirker.
Dette var kun et utdrag av hovedsaken i papiravisen. Er du ikke abonnent? Motta papirutgaven ved å sende mail
Da Arendal Frikirkes vedtak ble kjent i desember ble det allerede debatt på Budbærerens nettsider. Les mer her
Redaktørens lederartikkel i Budbæreren nr 1, 2012 gjengis her i sin helhet:
Nødvendig balanse i syn på Midtøsten
Budbæreren tar i denne utgaven opp et vanskelig tema. Balansegang i Midtøsten er vanskelig. Støtte eller kritikk av Israel og/eller av palestinere vekker alltid reaksjoner. Arendal Frikirke vil ikke lenger samarbeide med Kirkens Nødhjelp, på tross av at kirkesamfunnet gjør det fra sentralt hold, på grunn av uenighet om engasjementet i Midtøsten. De kritiserer KN for å være en politisk aktør som støtter palestinerne på bekostning av Israel. Det er en forenkla kortversjon av konflikten mellom lokalmenigheten og nødhjelpsorganisasjonen. Dette reiser et nytt vanskelig spørsmål. Skal vi trekke oss ut av sammenhenger hvor vi ikke er helt enig med alle om alt?
Vi har stadig lesere på tråden som sukker når vi skriver om Israel og de palestinske områdene. «Det blir bråk uansett hva dere skriver», sier de. Det blir galt uansett hvem man støtter og hvor nyansert vi prøver å være. Den oppgittheten kjenner mange på. Og vi kjenner på en oppgitthet og sorg over at situasjonen i Midtøsten er som den er. Samtidig er det viktig at vi våger å ta debatten.
Arendal Frikirke har fått mye oppmerksomhet. Deres konklusjoner blir også brukt på en måte som kanskje ikke var helt tilsiktet fra menighetens side.
Frikirken har i mange tiår støttet arbeid blant jøder i Israel. Dette er viktig for oss. Frikirken har også på en forbilledlig måte klart å balansere i syn på konfliktene i Midtøsten. Frikirkens tilstedeværelse på palestinsk side har hatt stor betydning i så måte.
At Frikirken ønsker å være brobygger og legger vekt på forsoning gjennom samarbeid med evangeliske kristne, har blitt lagt merke til på en positiv måte. Vi kan være stolt av hva Frikirken har fått være med på blant israelere og palestinere. Dette viktige arbeidet må vi ikke trekke oss ut av.
Som samarbeidspartner for Kirkens Nødhjelp skal Frikirken selvsagt stille spørsmål ved organisasjonens tilstedeværelse engasjement i Midøsten. Ut fra KNs viktige arbeid for verdens fattige verden over, ville det imidlertid være sørgelig om Frikirken som kirkesamfunn avsluttet samarbeidet med KN. Vi mener det må være mulig å samarbeide med KN uten å være enig i absolutt alle vurderinger og handlinger. Dette er et viktig prinsipp også i økumenisk arbeid. Ingen lever for seg selv. Frikirken må klare å samarbeide med andre aktører, også om vanskelige spørsmål.
Torleif Elgvin har lang erfaring fra Midtøsten og beviser at det er mulig å balansere og utfordre i forhold til vanskelige spørsmål. Det har også Frikirkens utsendinger i Midtøsten bevist.
Anne-Kristine Bjørgsvik Wiecek,
ansvarlig redaktør Budbæreren.