Mali-team

Misjonærene tilbake i Mali

Frikirkens misjonærer er nå tilbake i Mali etter at de ble evakuert i desember. Situasjonen i landet er fortsatt uavklart, men både NMS og Frikirken har vurdert det som trygt å ha utsendinger i Bamako. Kidnappingen av vestlige turister skjedde i en annen del av landet.

En Al-qaida gruppering som er kjent under navnet AQMI og er aktiv i flere afrikanske land fra Sudan i øst til Mauretania i vest har nå tatt på seg ansvaret for de to siste tilfellene av kidnapping av vestlige turister i Nord-Mali like før jul. Disse kidnappingene var den direkte årsaken til at våre misjonærer ble evakuert fra Moptiregionen til Bamako og senere hjem til Norge for julefeiring og samtaler.

- Situasjonen er fortsatt uavklart, men både Frikirkens tre misjonærer og tre av NMS sine misjonærer er nå tilbake i Mali og vil være lokalisert i Bamako inntil videre. For NMS sine to barnefamilier er retur til Mali foreløpig utsatt 6 - 8 måneder i påvente av at situasjonen stabiliserer seg eller blir mer avklart, uttaler satsningsleder for misjon, Terje Bjørkås til Budbæreren.
- Myndighetene i Mali, med hjelp fra nabolandene i nord har nå satt inn militære styrker i kampen mot kidnapperne og inntil situasjonen er mer avklart vil de norske misjonærer ha reiseforbud til de nordlige delene av Moptiregionen. I en telefonsamtale med Moïse, direktøren i MELM sist mandag, ble vi enige om at de foreløpig skal holde seg i Bamako og ivareta arbeidet derfra. Moïse vurderer fortsatt situasjonen som trygg for de afrikanske misjonærene og deres arbeid vil fortsette som før, sier Bjørkås.

Frikirkens tre misjonærer er en del teamet som arbeider i Bamako og vil slik være uberørt av den vanskelige sikkerhetssituasjonen i nord. NMS vil etablere en midlertidig base i Bamako for sine tre som tidligere har hatt sine arbeidsplasser i Sevare og Douentza.

- Hvor lenge denne ekstraordinære situasjonen vil vedvare er det vanskelige å si noe sikkert om, men som styreleder i MELM er jeg nå sammen med Moïse og et par av de norske misjonærer i gang med å med å se på mulige alternative arbeidsområder for MELM dersom dette drar ut i tid.
En anbefaling vil bli lagt fram på det første ordinære styremøte i MELM 6 -7 mars. Dette møtet skulle etter planen vært på hovedkontoret i Sevare, men er nå flyttet til Bamako. Det vil da være naturlig at styret også diskuterer hvordan MELM sitt arbeid skal organiseres framover dersom sikkerhetssituasjonen tilsier at vi bare kan ha afrikanske misjonærer i de nordlige delene av Moptiregionen. Som dere forstår er utfordringene mange og behovet for forbønn fortsatt stort, sier Terje Bjørkås.