Synodestyret har bedt daglig leder Marit Ecklo Brevik om å redusere virksomheten på Frikirketorget tilsvarende fire årsverk i løpet av 2016, og å jobbe for kutt i driftskostnadene.
Synodemøtet i 2014 påla Synodestyret å redusere menighetenes bidrag til Frikirkens fellesarbeid, og legge opp til budsjetter i balanse som ikke tærer på egenkapitalen. På bakgrunn av dette, gjorde Synodestyret følgende vedtak på sitt møte 4.-5. desember 2015: «Synodestyret velger å realisere dette ved å finansiere hele Frikirketorget inkludert Budbæreren, unntatt misjon, over menighets- og statstilskudd. Samtidig reduseres menighetsgaver til medarbeider- og menighetsutvikling, slik at menighetsgavene fra 2017 i sin helhet går til misjon. For å balansere budsjettet, må kostnadene reduseres betydelig. Synodestyret ber derfor daglig leder om å redusere virksomheten på Frikirketorget tilsvarende fire årsverk i løpet av 2016, samt å jobbe for kutt i driftskostnadene».
Orientert før jul
- Synodestyret har bestemt at virksomheten på Frikiketorget skal reduseres tilsvarende fire årsverk. Kan du si litt om prosessen Frikirketorget nå går inn i, og hvilke konsekvenser dette får for de ansatte? - De ansatte på Frikirketorget ble informert om dette på et allmøte – og med skriftlig informasjon til alle samtidig – 14. desember i fjor. Det var en krevende melding å få like før jul, men jeg så meg nødt til å gi den så snart som mulig etter at styret hadde gjort vedtaket. Protokollen fra det aktuelle synodestyremøtet ble sendt ut til menighetene samme ettermiddag, og deltakerne på Arbeidermøtet første uka i januar, fikk ytterligere informasjon da, sier daglig leder på Frikirketorget Marit Ecklo Brevik, til Budbæreren. Prosessen fremover handler om dialog. - Jeg skal ha individuelle samtaler med hver enkelt ansatt og deretter drøftinger med lederne for de ulike teamene/satsingsområdene, samt Frikirkens medarbeiderforening (Frimaf).
Utvalgskriterier
- Ut fra samtaler og drøftinger, må vi komme frem til utvalgskriterier, altså hvilke faktorer som skal vurderes og hvordan de skal vektes dersom vi må gå til det skritt å si opp noen. Jeg har et håp om at vi skal komme et stykke på vei gjennom naturlig avgang, men uansett er vi som jobber på torget i en svært krevende fase. Det er viktig at prosessen er juridisk korrekt og at den enkelte medarbeider blir ivaretatt. Videre er det nødvendig med god fremdrift, slik at usikkerhetsperioden blir så kort som mulig, sier Ecklo Brevik. - Jeg synes det er viktig å se muligheter, også når situasjoner er krevende. Muligheten i den fasen Frikirketorget er i nå, ligger i det å benytte anledningen til en god gjennomgang av torgets ansvar og oppgaver. Vår primære rolle er å være en ressurs for menighetene. Hvordan kan vi være det på best mulig måte? Som daglig leder, må blikket mitt være rettet mot hvordan vi kan få et offensivt og smidig torg med en bærekraftig økonomi. Rent generelt mener jeg at alle virksomheter har godt av runder med innstramminger en gang i blant. Det presser en til å måtte tenke over hva som er viktig og som må prioriteres, og det utfordrer til samarbeid og kreativitet. Jeg sier ikke med dette at kostnadskutt er enkelt, men at det noen ganger er helt nødvendig og at det kan bidra til noe positivt, sier hun.
Forventer ryddig prosess
- Vedtaket fra Synodestyret sier også at det skal kuttes i driftskostnadene. Har du eksempler på kutt som skal gjøres? - Enkelte kostnadskutt kan man få til relativt enkelt gjennom mer bevisst pengebruk. Generelt i Frikirken mener jeg at vi både av økonomi- og miljøhensyn bør redusere reisevirksomheten, også når vi reiser, i enda større grad tenke effektiv tidsbruk og reise på billigste måte. Dette eksemplet illustrerer for øvrig godt at kutt i kostnader ikke bare handler om oss som jobber på torget. Vi bruker ganske mye penger på den synodale delen av virksomheten vår, og også her mener jeg det med fordel kan gjøres kutt. Til slutt vil jeg si at Frikirketorget er i en krevende fase nå, og jeg håper frikirkefolket er med oss i tanke og bønn, sier Ecklo Brevik. Nestleder i Frikirkens medarbeiderforening (Frimaf), Ove Nybø,håper og forventer at dette vil bli en ryddig prosess, der regelverket blir fulgt og hvor menneskelige hensyn tas i størst mulig grad. - Jeg håper ledelsen vurderer å strekke dette i tid, slik at de som eventuelt skulle få en oppsigelse gis anledning til å se seg om etter en annen jobb. Samtidig er det vanskelig for de ansatte å leve i uvisshet, så det er kryssende hensyn som må tas her, sier Nybø. – Jeg vil for øvrig anbefale mine kolleger å ha med en bisitter i samtale med ledelsen. Det kan være vanskelig å få med seg alle detaljene i en slik samtale, så det er absolutt å anbefale, sier Nybø.