2_erstatt-20hovedbildet-20YNGVE-20ANDERSEN

Ny tilsynsmann tror på framtida for Frikirken i nord

Yngve Aleksander Andersen (44) er valgt til ny nestformann i Nordre presbyterium (tilsynsområde) i Frikirken fra 1.august i år. Han skal utøve tilsyn med ni frikirkemenigheter i Trøndelag og Nordland, samt Sula Frikyrkje, menigheten til tilsynsmann i Vestre tilsynsområde Jan Løkkeborg. Fra 1998 til 2008 har Andersen hatt tjeneste som pastor i Lovund Træna Frikirke, Levanger Frikirke og Alta Frikirke, der han har vært eldste fra 2011.

Thomas Bjerkholt, som ble valgt til nestformann i Nordre i 2013, fratrådte på grunn av sykdom, og presbyteriemøtets utsendinger valgte i sommer Andrsen, som yrkesmessig er HMS-koordinator i et entreprenørfirma i 80 prosent stilling, og er tilsynsmann i 20 prosent.

Tre tilsynsbesøk årlig

- Planen er å dra på tilsynsbesøk til tre menigheter årlig. I tillegg blir det andre besøk, blant annet når nye forstandere skal innsettes, og det håper jeg det blir flere av, sier han. Det er to tilsynsmenn i hvert av de fire tilsynsområdene i landet. I Nordre er pastor i Namsos og formann i presbyteriestyret Bjørn Roger Stien, den andre. - Hvilke vyer og visjoner har du for arbeidet? spør Budbæreren. - For det første har jeg jo et reglement å forholde meg til, poengterer han. - Jeg skal arbeide for å bidra til vern om lære og liv i menighetene, bistå eldsterådene, menighetene og enkeltmedlemmer i ulike saker. Det kom et ord til meg etter at jeg ble valgt i sommer som jeg ønsker å ha som overskrift i tjenesten som tilsynsmann, - fra 2.Kor. 11,29b; "Hvem faller fra uten at det brenner i meg?" skriver Paulus. Paulus er her et forbilde for oss. Han har i sammenhengen uttrykt at han vil rose seg av sin svakhet, - i denne inngår det en sterk sorg over de frafalne.  

Sorg over de som forsvant

Gjennom årene har han besøkt 16 av de 18 menighetene i Nordre som forkynner. - Når jeg har kommet tilbake på besøk etter noen år, var ofte noen borte. De er ikke nødvendigvis frafalne kristelig sett, men menighetsflokken har ikke hatt kontakt med dem på en stund. Årsakene er selvsagt ulike, vi opplever dette også i Alta. Jeg tror vi som er hyrder kunne har brent mer lik Paulus, og funnet tiltak for å hente inn flere av disse som vi savner iblant oss. Sorgen, svakheten vår, har vært "for svak". Andersen vil derfor framheve dette som ett av tre områder han vil fokusere særlig på i arbeidet: - Jeg vil gjerne stille menighetene spørsmål om det gjøres tiltak i forhold til de som ikke er å se i fellesskapet lenger. I Lukas 15 forteller Jesus om hyrden som forlater de 99 for å oppsøke den ene, - hver enkelt er viktig for ham! For det andre, fortsetter han, - vil jeg utfordre menighetene på hvordan de kan nå nye med evangeliet. Flere menigheter må spørre seg om de skal arbeide for å nå og inkludere innvandrere. Min erfaring er at innvandrerne blir så glade over å inviteres, og de kommer, særlig om vi kan hente dem. Kristne innvandrere er glade for å bli invitert til kirken. Det er også stor åpenhet blant muslimer, - jeg tar av meg hatten for dem. I Alta bruker vi gjerne Alpha-kurset som dåpsopplæring for disse. Kurset er sosialt og inkluderende. Jeg vil bidra til å jobbe for å holde dette redskapet varmt, sier Yngve Andersen.

Rekruttering av medarbeidere

Det tredje den nye nestformannen vil arbeide særlig med er rekruttering av nye arbeidere i et tilsynsområde med mangel på pastorer. - Vi jobber i styret. Muligens blir det en rekrutteringskomite. En annen sak, som vil påvirke rekrutteringen, er omleggingen av kirkesamfunnets økonomi som foreslås på høstens synodemøte. Forslaget som legges fram vil slå veldig negativt ut for våre små menigheter. Det kan bli vanskelig å skaffe store nok stillingsprosenter der vi i dag står uten lønnede arbeidere. Jeg er også bekymret for om vi makter å opprettholde stillingene vi allerede har. Forslaget virker å være kommet til i hast. - Men strategien som foreslås for 2014-2020, derimot, er god! fortsetter han mer entusiastisk. - Jeg tenker særlig på målsettingen om to nye menighetsfellesskap i året. I den forbindelse kjenner jeg på at vi i Troms og Finnmark har et særlig ansvar for å se oss rundt. Vi har i dag bare en menighet i hvert av disse fylkene; Tromsø Frikirke og Alta Frikirke. Det ville forbause meg om ikke Gud har en plan for Frikirken i en eller flere av byene her. Jeg vil ikke legge et utilbørlig press på de to relativt små menighetene her oppe. Kirkesamfunnet må i så fall bidra med sitt. Jeg har i alle fall tro på at Barentsområdet vil ha vekst i mange år framover. Befolkningsvekst, økonomi og verdiskapning kommer av produksjon av gass og olje, handel østover, lakseoppdrett og gruvedrift. Det har kommet en ny giv i Nord-Norge de siste ti-femten årene. Jeg tror her er sentra hvor også vi i Frikirken bør vurdere å satse på nyetableringer, sier den nye nestformannen i Nordre presbyterium, Yngve Aleksander Andersen.