Palmesøndag i Jerusalem
Vi har feiret påske. Tor Arne Grimstad bor i Jerusalem og beskriver palmesøndagen slik han opplevde det.
Av Tor Arne Grimstad i Ukas blogger
Publisert onsdag 11. april 2012
Nok en gang avbrytes søvnen av en ringende alarm på telefonen. Det er morgen, og frokosttid for Jenny, meg og mine nyankomne foreldre. En god og næringsrik start på dagen er et ”must” for å komme gjennom dagens program i den hellige by: vandring på muren rundt gamlebyen i Jerusalem og velkomst av en lovsyngende palmesøndagsprosesjon som har planlagt å entre den nordøstlige porten til gamlebyen, også kalt løveporten, utpå ettermiddagen en gang.
Jerusalems nye bytrikk tar oss til Jaffaporten hvor vi tar de første stegene i trappen som leder oss opp på den i gjennomsnitt 12 meter høye og 2,5 meter tykke muren. Selv om den gamle muren i dag fungerer best som trekkplaster for turister og pryd på UNESCOs verdensarvliste, blir vi minnet på de mange historiske begivenhetene muren har vært vitne til gjennom relevante historiske informasjonsoppslag på utvalgte deler av denne høytgående vandringen. I tillegg til historien gir vandringen et nytt perspektiv på den vanligvis intense og stressede atmosfæren i gamlebyen. Ovenfor de travle gatene henger klær til tørk, frukttrær blomstrer i bakhager og barn spiller fotball på den relativt nylagte kunstgressbanen. Tanken slo meg med dette at jeg kanskje burde sette meg selv i et fugleperspektiv på flere områder for å utvide mitt vanlige enveisperspektiv på hva jeg oppfatter som et helhetlig inntrykk.
Nesten fire kilometer, litt svette og mye vanndrikking senere når vi løveporten. Det er foreløpig overraskende få folk tilstede. En liten gutt står og vifter med en palmegrein og forbereder oss på hva som forhåpentligvis vil komme om ikke så lenge. En lokal speidergruppe kommer trommende og taktfaste opp bakken mens de svinger sine flagg fra side til side. Etter en god times venting har folkemengden økt og hovedprosesjonen kommer endelig syngende og spillende med svaiende palmegreiner. Palmegreiner representerte triumf og seier i jødisk tradisjon, og var derfor et tydelig signal om hvilken respekt og glede man hadde over Jesu ankomst til Jerusalem. Dagens prosesjon har gått fra oljeberget og vil nå komme inn til Jerusalem for å minnes frelseren som gjorde det samme, dog på et esel, for omtrent 1979 år siden, slik det står i Matteus 21:1-11. Denne dagen, som den gang, var det stor jubel i gatene. Folk spilte, sang og frydet seg over å kunne lovsynge slik man har gjort gjennom årene: Hosianna, Davids sønn! Velsignet er han som kommer i Herrens navn! Hosianna i det høyeste! Og dermed var påsken i gang!
Tor Arne Grimstad
vikar for Stedlig representant i Jerusalem. Egen blogg http://torogjenny.blogspot.com/