13B-bildeNordres-presbyterie

Presbyteriemøtet i Nordre tok opp kritisk forstandersituasjon

Åtte menigheter av 18 står uten pastor i Nordre. Dette var første og viktigste punkt da Presbyteriemøtet i Nordre tilsynsområde gikk av stabelen på Rødde Folkehøyskole i Melhus i Sør-Trøndelag 31.juli-4.august. Presbyteriestyret i Nordre tilsynsområde etter valget 2013: Fra venstre: Ole Stormo, eldste i Rognan menighet (varamedlem), Geir Johansen, pastor i Rognan/Tverlandet (styremedlem), Yngve Andersen, eldste i Alta (varamedlem) Finn Tore Eivik, pastor i Nesna/Rødøy (styremedlem), Bjørn Roger Stien, ny presbyterieformann og pastor i Namsos (fra september), Thomas Bjerkholt, pastor i Trondheim menighet og nestformann, Svein Brennesvik, eldste i Meløy Nordre (styremedlem) og Jan Frostestad, eldste i Sortland menighet (varamedlem).

Bjørn Roger Stien ble enstemmig valgt til ny presbyterieformann, mens Thomas Bjerkholt tar over nestformannsvervet etter ham. Begge har tre perioder bak seg som henholdsvis nestformann og formann. Nestformann i Synoden Arvid Hunemo var invitert til å holde bibeltimer og hadde også et seminar om «Endelig mandag», der han tok opp utfordringen å være misjonale menigheter som når nye med evangeliet. – Hva er din pasjon i livet? Spurte han tilhørerne med henvisning til at Jesus ifølge Johannes fire «måtte» gjennom Samaria, der han møtte kvinnen ved brønnen. – All prat om å vinne mennesker blir et ork uten pasjonen. Kan det være at du trenger å be om å få den pasjonen? Spurte Hunemo, som delte erfaringer fra sin tid som evangelist og ga råd om blant annet å lytte til Gud. – Vi er for opptatt av å holde hjulene i gang og for lite opptatt av å nå ut, sa han.

Forstandersituasjonen i Nordre

Årets forhandlinger hadde ingen store eller vanskelige saker på agendaen. I treårsmeldingen styret la fram var forstandersituasjonen et første og viktig punkt. Åtte menigheter av 18 står uten pastor. I sin formannstale pekte imidlertid Thomas Bjerkholt på at Frikirken har mye vitalitet og evne til å tenke nytt. Den er åpen for impulser utenfra og har «en erobrende mentalitet». Om stagnasjonen og rekrutteringskrisen i Nordre også - naturlig nok – var oppe i hans tale, løftet også Bjerkolt fram den trofastheten, utholdenheten og kjærligheten han opplever ledere og menigheter i Nordre tilsynsområde har til «det vi har sammen». Ifølge treårsmeldingen har styret jobbet mye for å finne kandidater til de ubesatte pastorstillingene. Bare to nye forstandere ble innsatt i siste periode, - Johan Leirvik i Sortland Frikirke og Hans Arne Gulbrandsen i Lovund/Træna. Sammen med menigheter har presbyteriestyret ifølge meldingen «sondert mulighetene med ansatte i vår kirke, og menigheter har sendt kall.» De har også annonsert etter pastorer i Vårt Land, Dagen, Utsyn, Sambåndet og Budbæreren. Uten at dette ga resultater.
 

Viktig å jobbe med rekruttering

Eldste i Trondheim Frikirke Harald Hjelde ledet komiteen som behandlet treårsmeldingen og løftet i plenum fram viktigheten av å fokusere på rekrutteringsutfordringen videre: - Det er viktig å rekruttere på alle mulige måter. Vi har blant annet foreslått en rekrutteringskomite. Enkelte menigheter har et samarbeid med Ungdom i Oppdrag (UiO), kan flere gå inn i det? Komiteen pekte på at styret også bør vurdere opprettelse av en prosjektstilling, støtte til pastorutdanning med pliktår, samt rekruttering av pensjonerte pastorer til tjeneste i Nordre. De etterlyste også «konkrete målsetninger og strategiplan» som faste punkter på presbyteriemøtene, og at det utarbeides «en strategi for å berge nedleggingstruede menigheter.
I Intervjuet med Budbæreren viser den nye presbyterieformannen Bjørn Roger Stien til både økonomiske ressurser og lange avstander som begrunnelser for at ikke prosjektstillingen og en rekrutteringskomite er blitt innført som tiltak. I treårsmeldingen blir det også pekt på at flere av menighetene er små og «at forstander i full stilling ikke er realistisk.» Styret ser derimot muligheten til at flere går sammen om å ha en forstander. De påpeker også at de har sendt ut brev til menigheter som ikke har forstander, med spørsmål om hva de trenger av bistand. De fikk kun ett svar og har inntrykk av at «menighetene er dyktige til å klare seg.», idet de tar i bruk lokale krefter.
 
Flytte til Mo i Rana?

Rana menighet er truet av nedleggelse, og er en av dem som søker hjelp hos UiO. Ansvarlig forstander Jon Gunnar Johnsen fortalte at han har kontaktet Øyvind Fjellestad som har besøkt menigheten flere ganger. Ønsket er at noen familier fra større menigheter, vil flytte til Mo i Rana og menigheten, der potensialet er stort med en befolkning på rundt 25 000 innbyggere. Et annet punkt på forhandlingene var personalomsorg, og styret ble bedt om å legge til rette for pastortreff i Nordre, samt at de som er ansvarlige eldste i menigheter uten ansatt pastor får tilbud om å delta på disse. Disse bør også tilbys en mentor slik pastorene skal bli det. Det ble fastslått en tilskuddsramme for disse tiltakene på 40 000 kroner som kan søkes om. Det ble også påpekt i komiteen som jobbet med denne saken at «eldsterådets arbeidsgiver og medarbeidersamtaler er også en viktig del av personalomsorgen.» Tradisjonen tro inviterte Nordre til stevne samtidig med presbyteriemøtet, hvor temaet for dagene som samlet 120, av dem 35 utsendinger, "Kilden av levende vann".