Rebekka-Dvergastein-Dahle

Skreddersyr innsamling for barn

I samarbeid med FriBU har utsendinger fra misjonsstaben skreddersydd konkrete innsamlingsprosjekter tilrettelagt for barn. Prosjektleder for misjonsarbeidet i FriBU, Rebekka Dvergastein Dale (bildet), mener det er viktig å skape forståelse for barn og unges situasjon i andre land samtidig som man opplever at man kan bidra. Prosjektene ønskes velkommen av menigheter i Frikirken.

– Den nye og oppvoksende generasjonen trenger å få et eierskap til misjonsbefalingen og oppdraget vi alle er sammen om, sier Rebekka Dvergastein Dale. Hun er prosjektleder for misjonsarbeidet i FriBU, og tror det er viktig å skape forståelse for barn og unges situasjon i andre land samtidig som man opplever at man kan bidra. – Derfor er det så viktig å skreddersy konkrete innsamlingsprosjekter med budsjetter som er forståelige for barn, sier hun. Eksempler på prosjekter som barn og unge har vært med på å samle inn penger til, er et nystartet ungdomsarbeid i Mali og en barnehage for syriske flyktninger i Midtøsten. – Vi har laget gode beskrivelser av disse prosjektene, samt masse tips til samlinger man kan ha i menigheten og ikke minst kreative måter å samle inn penger på. Alt dette ligger på minnepinnen «Verktøykassen» som ble presentert under arbeidermøtet i forbindelse med hundreårsjubileet til Frikirkens misjonsarbeid. Så nå er det opp til våre nettverk i FriBU og til den enkelte pastor og menighetsarbeider å dra dette i gang i sin lokale menighet. Vi gleder oss til pengene strømmer inn og engasjementet øker, sier Dvergastein Dale.

Glad for tilrettelegging

Så langt har menighetene i Sula og Herøy «testet ut» de skreddersydde misjonsprosjektene. Sula Frikirke var først ute. – De tok kontakt med meg i høst da de ønsket å samle inn penger til misjonen på en aksjonsdag for barn og unge i menigheten. Det gjorde meg glad og optimistisk, og fortalte meg at skreddersydde innsamlingsprosjekter for barn og unge faktisk er noe menighetene etterspør, sier Dvergastein Dale. Da turen kom til Herøy Frikyrkje, samarbeidet hun med Thea Kopperstad i FriBU om gjennomføringen av innsamlingen. Kopperstad er glad for at Frikirken vil tilrettelegge bedre for at også barna i menigheten skal få kjennskap til misjonsprosjektene som finnes. – Vi har ikke hatt et så nært eierskap til misjonsarbeidet, som vi skulle ønske. Jeg har lenge drømt om at vi kunne samle inn penger til de samme formålene på tvers av generasjoner i menigheten, så det er fint å oppleve, sier hun. Kopperstad forteller at Frikirkens utsending i Mali, Anne-Lise Baltzersen, hadde laget et enkelt og forståelig opplegg som tente engasjementet hos ungene.

Får mer eierskap

– Prosjektet ble formidlet på en helt vanlig søndagsgudstjeneste, og misjonsgruppene bidro med ekstra kaker til salg under kirkekaffen. I tillegg hadde vi tombola. Jeg hadde også laget en konvolutt til ungene søndagen før, som de fikk med seg hjem. Der kunne de selv putte oppi en 20-kroning av sine penger. Det viktigste var at de skulle erfare å gi selv av egen lomme, og kjenne på hvordan det føltes, sier Kopperstad. Hun ønsker seg flere skreddersydde prosjekter i tiden som kommer. – Men jeg tenker at vi trenger å ta dette litt mer over tid, slik at ungene rekker å bli skikkelig kjent med prosjektene og personene det gjelder. Film fungerer veldig godt som virkemiddel, så det er noe å bruke ressurser på. Jo mer konkret vi kan gjøre dette, dess større eierskap får vi. Målet med denne misjonssatsningen må være at misjonsforeningene og alle som arbeider med misjon eier det sammen. Og får vi alle det samme engasjementet for misjon, da kan vi være med og flytte fjell.

– Bruk «verktøykassa»

Ifølge Rebekka Dvergastein Dale er det lurt å ha en kontaktperson eller leder i søndagsskole- eller ungdomsarbeidet som trekker i trådene, når man går i gang med innsamlingsprosjektene. – Pastorer kan også mer enn gjerne være primus motor i dette. Det kan være lurt å få tak i «Verktøykassa» (minnepinnen) med ressurser og presentasjon av de to prosjektene vi for øyeblikket samler inn til. Så er det bare å sette i gang. Man kan gjøre det på så mange forskjellige måter: Ha for eksempel en aksjonsdag, slik Sula hadde, la kirkekaffeinntektene i en måned gå til prosjektet, eller ha det på en vanlig søndag, slik Herøy gjorde det. Kort sagt er det bare kreativiteten som setter grenser, sier hun. – Vi har forsøkt å komme med mange tips og ideer som tar høyde for at ikke alle har like stor kapasitet i sin menighet, så her finnes både enkle og mer «kompliserte» måter å samle inn penger på, samt gode tips til samling med barna, sier Dvergastein Dale. Hun håper menighetene tar utfordringen og følger eksemplet til Sula og Herøy i løpet av jubileumsåret. – I en travel hverdag for pastorer, ledere og ikke minst frivillige, ønsker vi ikke at dette skal være nok en «ting på lista». Vi håper og ber om at dette skal være til stor hjelp, og at vi har klart å skape noe konkret og nyttig som gjør at fokuset og engasjementet rundt misjon blir lett å gi videre til barn og unge, sier Dvergastein Dale.