2Frikirkens-Hus--1- (2048x1254)

Slik skal pengene brukes

Synoden vedtok et prinsippvedtak om bruk av salgssummen fra Holtet, som det nye Synodestyret skal forvalte videre. Man ønsket ikke et vedtak i Synoden som skulle tilgodese enkeltmenigheters «hjertesak».

Frikirken fikk 65,5 millioner kroner for eiendommen i Kongsveien 82 i Oslo, Frikirkens Hus, der kirkesamfunnet fram til salget i 2012 hadde sin hovedadministrasjon. Hvordan pengene skal forvaltes, var et av debatt-temaene på Frikirkens synodemøte i Stavern. Kjøpesum fratrukket gjeld på 10 millioner og omkostninger, ga en netto salgsgevinst på 54 millioner kroner. Etter salget av Kongsveien 82 satte Synodestyret ned en gruppe som så på kapitalforvaltning. Deres innstilling lå til grunn for Synodestyrets forslag til vedtak i Synoden. Under selve Synodemøtet fordeles alle saker i ulike komiteer og komiteen som behandlet denne saken i Synoden, støttet i hovedsak Synodestyrets forslag.

Les også: Synoden støtter salget av Frikirkens Hus

Men i tillegg ønsket de å tilgodese Stavern folkehøyskole, Fredtun med midler til opprustning og utvidelse av stevnefasiliteter som spisesal og kjøkken. Dette kom etter at Fredtun møtte komiteen og argumenterte sterkt for at kirkesamfunnets skole og eneste felles eiendom måtte tas hensyn til. Dette fikk flertall og ble vedtatt. Delegatene Arne Hersdal, Olav Vilvang og Eva Guii-Larsen foreslo at et beløp på 12-15 millioner skulle tallfestes i vedtaket, det oppnådde imidlertid ikke flertall.

Skolens rektor er svært fornøyd med at Synoden vedtok opprustning av skolen og ser dette som et viktig signal fra eieren.  – Vedtaket er svært gledelig for Stavern folkehøyskole, Fredtun. Det vil gjøre oss mye bedre i stand til å håndtere større arrangementer som for eksempel Visjon, FAM og Synodemøter. Vi er svært takknemlige for at Synoden tok hensyn til dette i fordelingen av midlene. Vil gjerne også rette en takk til 4.komitè ved leder Bjørn Roger Stien, som enstemmig tok Fredtun inn i sitt forslag. På Frikirkas vegne tror jeg det er god forvaltning å bruke inntekter fra ett eiendomssalg til å oppruste den andre store eiendommen kirkesamfunnet fortsatt har, nemlig Fredtun. Personlig er jeg også glad for at vi fikk vår del, uten at den gode profilen i det opprinnelige forslaget fra fordelingsutvalget ble endret, sier Johan Sandstad. Debatten om forvalting av kapitalmidlene ble en prinsippdebatt og representanter fra komiteen som behandlet saken talte imot å la dette bli en debatt om delegatenes hjertesaker. Dette forslaget fra komiteen fikk flertall og nylig avgått daglig leder på Frikirketorget, Geir Sandberg, anmodet delegatene om å støtte komiteens forslag som han omtalte som en forbedring av det Synodestyret opprinnelig hadde foreslått. Synoden støtter dermed Synodestyrets vedtak med følgende kommentarer:

«Synoden gir synodestyret fullmakt til å forvalte frigjorte kapitalmidler fra salget av Kongsveien 82 – med følgende punkter:

  1. 15-20 millioner av frigjorte kapitalmidler ved salg av Kongsveien 82, settes av som en framtidig reserve for å kunne møte en eventuell uforutsigbar situasjon for kirkesamfunnet i fremtiden. Synoden ber Synodestyret vurdere om hele eller deler av beløpet skal gå til utlånsbank for styrking av egenkapital ved investeringer i kirkesamfunnet.
  2. 10 prosent av salgsgevinsten, cirka kr 5,4 millioner gis til ”de fattige” i løpet av året 2015. Synoden ber Synodestyret ta hensyn til det lokale engasjement. Menighetene gis mulighet å foreslå konkrete tiltak til synodestyret som menighetene ønsker tilgodesett.
  3. Synoden tilgodeser Stavern folkehøyskole, Fredtun med midler til opprusting og utvidelse av spisesal og kjøkken (stevnefasiliteter).
  4. De resterende midlene, settes i et utviklingsfond som forvaltes av et fordelingsutvalg og søkes brukt vesentlig til strategiske misjonale prosjekt basert i synodale og lokale strategier og handlingsplaner. Tildeling og bruk av midlene bør følges nøye og evalueres opp mot strategier for kirkesamfunnet.
  5. Det opprettes et nytt organ, Fordelingsutvalget, bestående av to representanter valgt fra styret i hvert tilsynsområde og synodens to tilsynsmenn. Daglig leder på Frikirketorget, og daglig leder i FriBU har møte- og talerett.

Nils Petter Hauge satte ord på det flere poengterte i debatten. – Vi vil ha gode styringsregler for bruken av pengene, i stedet for å bestemme her hvor summene skal gå. Det skal sees opp mot strategi og det bør være til misjonerende og forkynnende arbeid. – La oss ikke dele hjertesaker her selv om flere av oss har mange, men be synodestyret fordele ut fra en nøkkel. La oss ikke bestemme dette nå, men la synodestyret bestemme det, sa Torunn Flå Nohre fra komiteen. – Ikke la det stå mye penger på bok, da vil giverinntektene gå ned, advarte Hans Christian Andersen. Oslo Vestre Frikirke hadde opprinnelig foreslått å fordele overskuddet tilbake til menighetene, men Andersen trakk forslaget og gikk sammen med et forslag fra tre representanter fra Porsgrunns tre representanter. Nora Margareth Gimse, Lars Iver Larsen og Martin Holst Fredriksen talte for å sette midlene i omløp umiddelbart, med 50 prosent til menighetene som har deltatt på «spleiselag» i fellesarbeidet, 25 prosent til Frikirkens etableringer hvorav Fredtun bør tilgodeses betydelig, og resterende til «Misjonale menigheter» og diakonale prosjekter i Frikirken. Forslaget fikk imidlertid ikke flertall.

Knut Vindenes synes ikke begrepet «de fattige» i vedtaket er heldig. Han fikk med seg Geir M Lande og Håvard Hollerud på et endringsforslag av dette punktet. De ønsket at det ikke var 10, men 20 prosent som skulle gis til de som virkelig trenger det. De ønsket også å forandre begrepet til «de svakeste». Dette forslaget ble ikke vedtatt. Leif Gunnar Sandvand ønsket at 10–prosenten til de fattige skulle gå til Døvemisjon, som tidligere har vært argumentert for i leserinnlegg i Budbæreren. Mange i Østfoldmenighetene støttet dette forslaget, som ble votert over, men som ikke fikk flertall. Yngve Andersen fra Alta mente denne andelen burde gå til "Rettferd for taperne". Heidi Aarmo Lund, Tromsø, argumenterte mot å tilføye støtten til utbygging på Fredtun; – Det er ikke sagt noe om skoledrift eller stevnearrangør i vår strategi. Rune Tobiassen fra Frikirkens yngste menighet, Østsida, spilte inn at det bør være mulig å søke om billig lån for menighetene som trenger nytt bygg.