9.-treffer-mennesker-b-bilde
Pål Dæhlen driver den kristne bokhandelen Frikvarteret, og er til stede ved ulike festivaler og stevner. Her fra fjorårets Visjonfestival i Stavern. (Foto: Geir Arne Johansen).

Startet innsamlingsaksjon

Da bokhandelen Frikvarteret som eies og drives av Pål Dæhlen i Toten Frikirke ble rammet av koronakrisen, startet menigheten en innsamlingsaksjon.

"Frikvarteret" er en av få kristne bokhandlere som er igjen i Norge, og mange vil kjenne igjen navnet fra Visjon og andre kristne festivaler og stevner, der Pål Dæhlen i årevis har vært tilstede og tilbudt kristen musikk og litteratur.

- I fjor var det Frikvarteret som hadde butikken på Visjon, og de skulle hatt det også i år. Så kom korona, og som alle andre festivalaktører ble Frikvarteret hardt rammet, sier Ivar Johnsen.

Han er pastor i Toten Frikirke og leder for Frikirkens pastorkurs. 

Lokal aksjon

- Frikvarteret har hovedinntekten sin fra slike arrangement, og nå ble alt borte. Lokalt på Toten var det mange som fryktet nedleggelse av en butikk som betyr mye for folk. Det er et godt sted å komme innom, prate litt over en kaffekopp, og ikke minst, få med godt og oppbyggelig lesestoff hjem. Dermed bestemte vi oss for å sette igang en innsamling for å støtte Pål og hans medarbeidere, forteller Johnsen til Budbæreren.

- Dessverre kolliderte aksjonen tidsmessig med den store misjonsaksjonen «Gå til Midtøsten». Vi ville derfor ikke gå bredt ut i Frikirken, og det ble i hovedsak en ganske lokal aksjon. Det kom inn cirka 35 000 kroner, noe som var et godt håndslag i krisen, selv om det selvsagt er langt unna å dekke opp for det butikken taper. Pål har ingenting i mot at butikken hans blir sett på som Frikirkens egen bokhandel, og setter derfor stor pris på alle som kan tenke seg å støtte opp om den, sier han.

Gir tiende videre 

- Det betyr uendelig mye for oss at den lokale menigheten velger å støtte oss på denne måten. Det har jo vært svært utfordrende siden midten av mars å drive butikk, og spesiellt for oss som reiser mye. Vi tapte cirka halve årsomsetningen på et blunk idét alle festivaler ble avlyst. Så aksjonen er viktig, og pengene kommer godt med. Men viktigst av alt er det at de viser sin støtte på denne konkrete måten. Da ser vi også lyst på framtiden. Vi vet at vi har mange som velger å støtte en lokalbutikk, og som finner det viktig at det er kristen bokhandel i nærområdet, sier innehaver og leder av Frikvarteret, Pål Dæhlen.

Tidligere i vår besluttet han selv at ti prosent av omsetningen fra nettbokhandelen skulle gå til trykking og distribusjon av bibler i Kina via Det Norske Bibelselskap.

- Vi ønsket å være med og gi litt videre til en god sak. Vi fikk sendt over cirka 2000 kroner, og skulle gjerne ønske beløpet var høyere, men det var altså ti prosent av nettsalget i april. Jeg kan jo legge til at vi, i stedet for å gi kundene en rabatt på for eksempel 10-12 prosent som en del av de store bokkjedene gjør, ønsker at flest mulig kan klare seg uten denne rabatten og heller vil være med og støtte prosjekter med «tienden». 

Nye perspektiv

I mai og juni har ti prosent av salget fra nettbutikken gått til Frelsesarmeens pilotprosjekt på Gjøvik, PULS. 

 - PULS er foruten en Fretexbutikk et samlingssted for veldig mange. Her serveres billig og god mat, laget av de beste ingredienser. De arrangerer blant annet konserter og boktreff, som samler alle typer folk. Kafèen måtte stenge en periode, men man opplevde jo at behovene var minst like store. Det vi kan samle inn ved å gi ti prosent er en dråpe i havet, men forhåpentlig kan vi være med å gi kundene våre perspektiver om at det er enda viktigere nå ikke bare å tenke på, men støtte, vanskeligstilte med kroner, praktisk hjelp og bønn, sier Pål Dæhlen.