Trondheim-Frikirke-2

Tre menigheter får ros

Vennesla, Trondheim og Arendal Frikirke får ros for satsning på menighetsutvikling, i en rapport fra Naturlig menighetsutvikling (NaMU).

En stor del av Frikirkens menigheter har brukt eller bruker NaMU, som gjennom såkalte menighetsprofiler og veiledning hjelper menigheter til å finne og arbeide målbevisst omkring svakheter og styrker ved menigheten og dens arbeid som skal være avgjørende for en sunn vekst. NaMU er grunnlagt på forskning og analyser ved Christopher A. Schwarz og Christoph Schalk.

Både Trondheim Frikirke og Vennesla Frikirke har utført menighetsprofilen fire ganger over en del år, mens Arendal menighet har utført den hele seks ganger. Alle de tre viser stor framgang; såkalte minimumsfaktorer som sier hvilke kvaliteter menigheten er svakest på er i en del tilfeller over tid - gjennom målbevisst jobbing - snudd til styrker ved arbeidet.

Blant åtte ulike kvaliteter som skal være avgjørende for en sunn menighetsvekst, skåret Vennesla Frikirke lavest på "utrustende lederskap" i 2003. For å styrke dette, etablerte ledelsen møteplasser mellom eldsteråd og styrer og ledere for arbeidslagene i menigheten. Eldsterådet begynte å innkalle styrer og råd til eldsterådet for en times samtale og forbønn, og gjorde andre viktige tiltak for å styrke svakheter som menighetsprofilen avdekket. Resultater på menighetsprofilene etterpå har vist at dette arbeidet har hatt effekt, svake sider ved arbeidet blir styrket. Vennesla menighet opplyser på NaMUs nettsider at de gjennom syklusene med NaMU har sett at det nytter å jobbe bevisst og målrettet over tid.

- Vi har i hvertfall blitt klar over de åtte kvaliteter og hvor viktige de er i menighetens liv og hvor avgjørende de er for liv og vekst i menigheten, sier pastor Bjørn Jellestad i Trondheim Frikirke i en rapport fra menigheten til K-vekst. Også her har menighetsprofilene vist styrking av ulike kvaliteter fra gang til gang.

"Generelt opplever vi at det har vært nyttig å «måle temperaturen» i menigheten med jevne mellomrom, skriver Jellestad. Vi har blitt enda mer målrettet i å tenke hvordan legge bedre til rette for videre vekst. Vi prøver å lære av andres råd og erfaringer, samtidig som vi spør om Guds veg for oss".

Trondeim menighet har flere ganger skåret best på kvalitetene "inspirerende gudstjenester" og "nådegavebasert tjeneste", og Jellestad tror det kan henge sammen med at menigheten etter at de utførte den første profilen iverksatte ulike nådegavetester og kurs.

"Vi har sett NaMU er et godt verktøy i ledelsen av menigheten. Det hjelper oss til å ha felles fokus og forståelse i hvor vi må legge hovedfokus fra profil til profil" skriver ledelsen i Arendal Frikirke om sin prosess gjennom seks sykluser med NaMU. Da de på første profilen skåret lavest på kvaliteten "behovsorientert evangelisering", var det en vekker som skapte en ny iver og tente dem for å be at de skulle bli en sunnere menighet, forteller de. Naturlig menighetsutvikling "hjalp eldsterådet til å fokusere på menighetsbygging framfor kirkebygging" når de var i en prosess med det. "Det ble satt i gang et omfattende arbeid med en strategiplan i forbindelse med flytting til ny kirke. Samtidig ble det arbeidet målbevisst med en visjon for menigheten," skriver de.

Arendal hatt hatt en jevn, om enn svak, tilbakegang gjennom de siste 20-30 år før arbeidet med NaMU startet. Gjennom NaMU har minimumsskåren på de ulike kvalitetene endret seg fra 33 til 63. Menigheten har opplevd en god utvikling av "Varme relasjoner" "Engasjert trosliv og "Livsnære grupper", som de skåret lavt på to ganger, men nå ligger langt høyere på.