treungen-vingespenn
Pastor i Treungen Frikyrkje Rut Stokstad Nielsen (t.v.) sammen med konfirmantene Frida Svarstad Rygh, Thea Marie Gaastjønn Tveit, Anna Jablonska, Rannveig Tveit, Hannah Vågen og Elise Marie Kaarstein. Flere konfirmanter var med på oppsetningen, men alle var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Elin Fjalestad, Vest-Telemark blad).

Danser mot moderne slaveri

Konfirmantkullet i Treungen Frikyrkje har satt opp forestillingen "Vingespenn", der temaet er moderne slaveri. Med seg har de konfirmanter fra Den norske kirke og Den katolske kirke i Norge.

- Vi ønsker å øke kunnskapen og engasjementet rundt en av vår tids største utfordringer, som er moderne slaveri, sier pastor i Treungen Frikyrkje, Rut Stokstad Nielsen. 

Søndag 19.mars. var kinosalen i flerbrukshuset i Treungen fylttil randen av spente konfirmanter, foreldre, menighetsfolk og andre ungdommer fra bygda. To oppsetninger måtte til for å gi plass til alle som ville komme og se forestillingen "Vingespenn".

- Jeg så premieren på Vingespenn under synodemøtet i fjor, og syntes den var veldig bra. Den får fram sårbarheten til både ungdommene og de som er ofre for moderne slaveri. Jeg visste at det var mange danseglade i konfrmanter i år, og det har vært flott å gjøre dette i samarbeid med resten av konfirmantkullet fra Den norske kirke og Den katolske kirke. Vi hadde en høsttur for hele 9.klasse, og har hatt mange felles samlinger i etterkant, sier Stokstad Nielsen. 

På synodemøtet ble forestillingen vist på skjerm, akkompagnert av live dansere. FriBU-leder Håvard Haugland står for tekstene i stykket, som baserer seg på verket «Frihetens time», om vår tids slaveri. «Er ikke slaveriet forbi, hvorfor er verden slik, og hva kan vi gjøre?». Dette er sentrale spørsmål i forestillingen, som kan brukes både i konfirmantundervisning og som en del av gudstjenesten. Målet er å engasjere ungdom i spørsmål om urett og hjelpe dem til å reflektere over utfordringer i eget liv: Hva er det som midt i all elendigheten kan gi håp, og hva kan vi selv gjøre for å bidra til mindre utnyttelse og mer rettferdighet? 

I Treungen opplever Stokstad Nielsen at konfirmantene har fått økt bevissthet på tematikken. 

- De har absolut blitt mer bevisst på hvem som lager klærne de går med, og på at mange lever tøffe og vanskelige liv. Dansen treffer dem på en annen måte, det er en uttrykksform som sier mer enn ord. Så vi planlegger å prøve dette igjen med konfirmantene neste år. Da har vi også gjort oss noen erfaringer.  

Menigheten i Treungen Frikyrkje fikk en smakebit av forestillingen allerde under Global Uke i fjor høst.

- Da viste vi en av dansene, som handler om pornografi og seksuell utnyttelse. Det er sterke budskap, og mange gir uttrykk for at det er fint at vi viser livet slik det er, sier Stokstad Nielsen. Hun håper at andre menigheter vil sette opp forestillingen. 

- Det er veldig godt tilrettelagt for at dette er noe alle kan gjøre. All undervisning ligger på hjemmesiden til Dance tv, og man trenger ikke i utgangspunktet å kunne noe selv. Nå gjorde det ting enda enklere for oss da vi fikk med oss Siren Godø (koreograf, danser, lærer, trener, instruktør og produsent i Dance tv, red.anm.) på slutten, men konfirmantene våre øvde mye selv. Men et besøk av Siren vil jeg absolutt anbefale.