Kart-Mali

Fortsatt uro i Mali

På grunn av sikkerhetsutfordring og hendelser i Houmbori, pendler ikke misjonærene lenger til Douentza og Sévaré, slik de tildels har gjort siden november. Man forventer at situasjonen fortsatt vil være urolig fram mot presidentvalget i april-mai i år.

Hverken afrikanske eller norske misjonærer pendler nå til nord-Mali. Dette bekrefter Terje Bjørkås som for tiden er i Mali. Han forteller at det er en frigjøringshær involvert i kidnappingene og uro som har vært og at man regner med at sikkerhetssituasjonen vil bli ustabil fram mot valget til våren. Det kan da bli aktuelt å forhåndsevakuere misjonærene.

- 120 000 mennesker er nå på flukt i Mali, forteller Bjørkås.

Budbæreren har tidligere skrevet om situasjonen i landet, både for lokalbefolkningen og misjonærer:

Tuareger kjemper for egen stat i Malis nordområder og kampene driver folk på flukt.  Dette gjør at behovet for hjelpearbeid er økende. Samtidig gjør Al Quaida-støttet terror situasjonen utrygg for ikke-afrikanere. Sevare, der MELM har mest virksomhet, er nær urolighetene. I hovedstaden Bamako opplever Frikirkens utsendinger situasjonen som relativt rolig og trygg, bekrefter misjonsleder Terje Bjørkås. Men de norske må leve med at situasjonen brått kan endre seg.

Fra midten av januar har det vært en rekke trefninger mellom regjeringsstyrker og tuaregopprørere i Malis nordområder Timbuktu, Kidal og Gao. Dette hevder flere kilder, bl.a. FN-støttede IRIN. Tuaregene kjemper for å få kontroll over området, som de kaller Azawad og regner som sitt land fra gammelt av.

Den seneste tidens uroligheter har sammenheng med at tuareger som var leiesoldater i Gaddafis hær i Libya, har vendt tilbake til hjemtraktene. De har bragt med seg våpen og har dannet en ny bevegelse kalt «National Movement for the Liberation of Azawad» (MNLA).

Det er nå bekreftet at både regjeringsstyrkene og opprørerne har lidd store tap. Tuaregopprørerne har overtatt kontrollen over deler av Azawad. De maliske soldatene har mindre kamperfaring og har dårligere militærutrustning.

I Sevare, der MELM har hovedvirksomheten sin, er folk engstelige. Det ligger nær urolighetene, og det er en militærbase der.

Saken oppdateres .