linda-gi-jesus-videre
(Foto: KPK)

Venter 1.000 deltakere på Jesus-konferanse

Linda Andernach Johannesen vil gjerne at kristne skal ha «Plass til en til». Dette blir tema på konferansen i Kristiansand, som samler mange fra kirke-Norge.

Denne helgen håper hun derimot at omkring 1.000 personer skal møtes på konferansen Gi Jesus Videre (GJV) i Kristiansand. «Vi ønsker å utruste deg til å hjelpe unge mennesker å følge Jesus – livet ut», heter det i invitasjonen. 

 Slagordet «Plass til en til!» handler om å øve opp kristne til å tenke på hvordan de kan åpne dørene for barn og unge inn til kristne fellesskap, enten i hjemmene eller på andre trosarenaer. Konferansen er for ansatte og frivillige i menigheter og kristne organisasjoner, men også for foreldre og foresatte.

Liten nedgang

Invitasjonen er det ganske mange som har sagt ja til, selv om det er færre enn da konferansen ble avholdt for første gang. Gi Jesus Videre er en nokså fersk plante i det kristne konferansebedet. Det første og hittil beste GJV-året var 2019, målt i antall deltakere. Den høsten var det 1.380 påmeldte, og flere sto på venteliste. 

  Deretter var det planlagt en ny konferanse i 2021, men det satte koronapandemien en stopper for. Først høsten 2022 ble konferanse nummer to avholdt. Da var det presis 1.006 påmeldte til hele eller deler av konferansen. 

  Til årets konferanse er det i skrivende stund en liten nedgang. 900 deltakere har meldt seg på, men Johannesen har tro på at tallet skal overstige 1.000 når man teller med folk som dukker opp på enkeltsamlinger og seminarer. 

  Som tidligere holdes konferansen i det som nå heter KRS Live, tidligere kjent som Q42. 

Pandemi og dyrtid 

Kristelig Pressekontor meldte nylig at Trosopplæringskonferansen, som opererer i samme felt, har mistet mange deltakere de siste åra. Deltakelsen var god på 2010-tallet, men har dalt kraftig siden 2014. Da var det hele 1.800 påmeldte. I fjor var tallet sunket til 720, og den sterke nedgangen fortsatte i år med bare 570 påmeldte.

  Gi Jesus Videre har ikke hatt en like dramatisk nedgang, men når ikke tallet fra det første konferanseåret. Johannesen tror mye av nedgangen må ses som en pandemieffekt, men mener også at utgiftspresset har slått ut i kirkesamfunn, organisasjoner og privat sektor. Det spares rett og slett, og i tillegg tror hun mange har svært tette timeplaner. 

  – Det er så sykt mye som skjer og det er dyrtid, så det er flere grunner til at det er litt mindre rush både hos oss og på Trosopplæringskonferansen, tror Linda Andernach Johannesen som til daglig er konsulent i Misjonskirken Ung, men akkurat nå utleid som prosjektleder for GJV. Hun bruker 20 prosent av arbeidsinnsatsen sin på dette i 2024.

  Til konferansen kommer det folk fra ulike sammenhenger og i ulike aldre.

  – Vi inviterer ansatte og frivillige i en salig blanding fra menigheter og kristne organisasjoner. Omkring en tredjedel av de påmeldte er under 26 år, to tredjedeler er «voksne», sier Johannesen til KPK og forklarer at det er der aldersgrensen for medlemskap i de kristne ungdomsorganisasjonene går. Det er også et skille i pris for deltakere over og under 26 år. Geografisk dominerer Agder, men det kommer også deltakere fra andre deler av landet, også fra de nordligste fylkene. 

The Orange Conference

Oransje er konferansens farge. Den blir til når man blander rødt og gult, og symbolsk representerer den kombinasjonen av hjemmet og menigheten. Rødt står for hjemmet med omsorg, kjærlighet og trygghet, gult er evangeliets og menighetens farge. 

  Den symbolske fargebruken er importert fra USA hvor Johannesen hentet hovedinspirasjonen til sammenkomsten i Kristiansand. For noen år siden var hun sammen med noen andre nordmenn, blant dem høyskolelektor Roald Zeiffert, på The Orange Conference i Atlanta i sørstaten Georgia. Han var da styreleder for Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion (FBU). Oppholdet der ble en vitamininnsprøytning for flere som hadde jobbet lenge med å nå effektivt ut med evangeliet til barn og ungdom. 

  – Tanken min var at «Dette her skal du gjøre hjemme i Norge», sier Johannesen som understreker at de har jobbet med å fornorske opplegget. 

  Grunntanken fra The Orange Conference er at man lykkes best når hjemmet og menighet samarbeider, og dette går også igjen i Kristiansand i helgen. 

  – Vi drømmer om større gjestfrihet og åpenhet i hjemmene, menigheten og samfunnet. Da kan vi gi plass til en til, uansett hvem de er, står det på konferansens nettside.

Tro i hverdagslivet

Mange unge forlater troen når eller før de blir voksne. Det vil Johannesen snu på om hun kan. Det banker hjertet hennes for, og det har hun skrevet bøker om.

  – Vi må ta dette frafallet på alvor og finne ut om vi gjør ting på litt feil måte siden vi ikke klarer å få fram hvem Jesus faktisk er. For det er ikke noe galt med Jesus, men det kan være noe galt med måten vi presenterer ham på. Derfor må vi liksom prøve å finne noen nøkler til hvordan vi skal formidle Jesus på mer attraktive måter, sier hun og understreker at effektiv trosformidling er relasjonell: 

  – Jeg kjemper for de gode relasjonene med barn og ungdom, sier hun og understreker at det ikke bare handler om tenåringer, men om flere kritiske oppvekstfaser; når barnet blir tweens, etter konfirmasjonen eller når man er ung voksen og skal bli student. 

  – Da forsvinner mange fra kristne sammenhenger, og det er viktig å være årvåken, sier hun. 

  Johannesens mål er å utruste foreldre helt ned i småbarnsfasen: 

  – Det er lettere å komme i gang med gode vaner når barna er små enn når de kommer i opposisjon, sier trebarnsmoren fra Skien som også har egne erfaringer å dra veksler på. 

  – Kunne dere like godt vært med på Trosopplæringskonferansen i stedet for å starte GJV?

  – Vi har ulike målgrupper og ulik profil, og vi gjør dette fra hver vår kant. De har Den norske kirke som hovedmålgruppe, vi har frikirkeligheten, sier Johannesen som i år var deltaker på Trosopplæringskonferansen for første gang. 

  – Vi har en stil og en form som er ganske annerledes enn dem, uten at det ene nødvendigvis er bedre enn det andre. Men det er annerledes, fastslår hun. 

  – Er dere konkurrenter med Trosopplæringskonferansen?

  – Nei, vi har noen deltakere fra Den norske kirke, men vi er ikke konkurrenter. Vi er heller utfyllende, mener hun. KPK