CroppedImage
(Foto: privat)

Lars Martin Lillevold blir hetset som kristen - i "toleransens navn"

Lars Martin Lillevold ble intervjuet av NRK hvor han reagerte på at 8-åringens klasse fikk spørsmålet om hvilket kjønn de opplevde seg som. Først fikk han massiv støtte, men da folk fant ut at han er kristen, kom hetsen. Nå vil han at vi skal diskutere "toleranse" anno 2022.

Pastoren i Bamble vil ikke framstå som noe nett-troll, offer eller en som "hater" homofile eller noen i dette samfunnet. Lars Martin Lillevold viser tydelig at han er glad i mennesker samtidig som han står for noe: 

- Min største utfordring er å pakke ut hjertet bak handlingene og ordene til JESUS. Oversette det til 2022.

Dette er bakteppet: Lars Martin Lillevold er pappa til en 8-åring som sammen med klassen hadde sett en animasjonsfilm om en person som var usikker på kjønnet sitt, og som senere fremsto som det motsatte kjønn. Etter filmtittinga skulle ungene skrive hvilket kjønn de opplevde seg som på en lapp og gi til læreren. - Sønnen min skjønte på en måte ikke spørsmålet. Han er jo gutt, sier Lillevold til NRK. Etter at Lars Martin Lillevold uttalte seg til NRK i en nettsak fikk han først massiv støtte, men etter NRK «måtte» legge til i teksten at han også er pastor i Frikirken, snudde alt. Da det ble tydelig at han er kristen, startet hetsen.

Siden intervjuet har det kontinuerlig tikket inn meldinger på Lillevolds telefon. Noen er rasende – og har festet seg ved at Lillevold er pastor og kristen.

- Så lenge man blir diskvalifisert fra å mene noe fordi man har en bevisst tro, så mener jeg det er grunn til å rope varsko, sier han og han angrer ikke på at han at han startet denne debatten nå, sier pastor i Bamble Frikirke. Han er også lærer i skolen og mye av hans betraktninger kommer fra det han har sett som lærer og som far.

- Som samfunn har vi kommet så galt ut at uansett hvem som kritiserer «fri-bevegelsen», så blir du hetset. Uansett yrke, livssyn, politisk parti eller legning, får du høre det. De vil ta kristne, for å leve opp til fordommene folk har av kristen frikirkelighet. De som har gode erfaringer med frikirkelighet, tør ikke å si fra, 

- La barn være barn. Jeg vil selvsagt at de som strever med dette, skal få hjelp og trygghet på lik linje med alle andre, det må vi ta på alvor. Det har barnehage og skole gjort i mange år allerede. De ser de barna som sliter og følge det opp. Det blir noe annet å så tvil hos alle. Det blir ubalanse når kun «rosa kompetanse» får stå uimotsagt, sier han.

- Hvis man må leve opp til et slags kjønnsideal for å være kvinnelig nok eller mannlig nok, er ikke det et fritt samfunn

– Det er folk som sender meg meldinger og mener at mine holdninger skaper selvmordstanker eller at jeg er en kristenfundamentalist. Jeg er overraska over hvor stygge ting folk får seg til å skrive. Etter de siste ukene tør jeg påstå at det er større toleranse på innsiden enn utsiden av Frikirken. Hvor ble det av mangfoldet og toleransen? spør han.

Redaktør i magasinet VEIEN, Anne-Kristine Wiecek, skrev før synodemøtet en artikkel hvor vi skriver om samme problemstilling. Les mer her. «Flere har spådd at kirkesamfunnets standpunkter i ulike saker kan komme til å bli mer enn «politisk ukorrekte», men i retning av å bli kriminalisert. Derfor trenger din ytring faktisk et prinsipielt vern. Vi kan være uenig med deg, men vi verner om din rett til å mene det du gjør», skriver Bjørgsvik Wiecek.

Hvordan vil du vil kommenter akkurat dette?

- Akkurat dette trigget meg. Jeg ville faktisk prøve mine verdier på «toleranse-samfunnet» når NRK kontaktet meg, men jeg skalv da jeg takket ja til intervjuet. Det var litt eksperiment i det, om jeg fikk lov til å kun være pappa.

Angrer du?

- Nei, jeg gjør ikke det. Vi hører om at folk får kjørt seg og sin tro i andre land. Befriende å leve og snakke i tråd med mine meninger og verdier.

- Det er ikke noe mål i seg selv å bli hatet av ikke- troende. Det er ikke nødvendigvis tegnet på at jeg er på rett vei, sier han til VEIEN og utdyper:
- Jesus sa derimot at vi ikke skulle bli overrasket NÅR det skjer. Er redd noen tenker at jo mer sinne og frustrasjon og hat jeg klarer å fremskaffe hos min meningsmotstander, jo mer er jeg på rett vei. Da kan man lett miste mange som langt på vei er enig.
Vi skal derimot passe oss for fristelsen til å sminke til det vi står for. Veien er kort til at vi skaper Gud i vårt bilde.
Min største utfordring er å pakke ut hjertet bak handlingene og ordene til JESUS. Oversette det til 2022.
Er krig alltid feil? Hva var motivene bak?
Herliggjør det midlene? Hva betyr å gi keiseren det som er hans, og Gud det som er hans?
Å tro på Jesus vil alltid handle om å rekalkulere mine valg i livet. - Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte, prøv meg og kjenn mine tanker. Se om jeg følger avguders vei, og led meg på evighetens vei.

Dette er mye mye vanskeligere enn noen skal ha det til, det er et livsprosjekt, sier Lillevold.

- På samme måte må vi våge å avsløre de innøvde mantraene fra fribevegelsen: «vi står for mangfold, toleranse og inkludering og kunnskap». Dette er bare tomme ord inntil noen fyller dem med innhold.

Hvem er inkludert? Hvilken konkret kunnskap? Er følelser kunnskap? Hvis mine relasjoner til enhver tid blir styrt av mine skiftende følelser, blir jeg fort ensom.

- Den største løgnen er frihet. Skal vi være ærlige holder vi ikke fartsgrensen av bekymring for våre medtrafikanter, men fordi vi ikke vil miste lappen. At trafikken blir tryggere er resultatet, men ikke vårt motiv for å følge loven. Vi er mennesker og trenger trygge rammer og grenser. Vi lærer jentene å sette dem, og guttene å respektere dem, om du skjønner. 1 av 10 mennesker i landet vårt opplever overgrep, da holder det ikke med å lovprise grenseløs seksualitet, sier Lillevold. Han er ikke redd for mørkemannsstempelet noen gir han, og tilføyer at han får mye støtte av folk han har kjent og kjenner: - Jeg har fått kommentarer på Facebook fra ikke-kristne barndomsvenner og andre, som kommenterer at jeg har vært den samme fra jeg var ung til nå ...

- Jeg er glad i mennesker og synes det er bra når folk forplikter seg i samlivet. Jeg er ikke mot folk med annen legning, men kjærlighet er ikke kjærlighet. Det er forpliktelser, å ta valg, gi og få, trygge rammer, omsorg, frustrasjon, forsakelse, tilgivelse og seksualitet. Dette tror jeg også mange skeive står for, men de finner du ikke på et lasteplan i Pridetoget i latexklær og en hundelenke rundt halsen, sier han.

- Jeg er ikke noe nettroll i dette, jeg står for det jeg har sagt og mener, jeg vil ikke skyte fra hofta. Vi skal fronte det vi står for. Vi skal ikke bruke hersketeknikker og stygge ord, men heller bygge bro til folk i Pridebevegelsen som ikke ønsker å stå for hatefulle ytringer. Vi er, og skal være, annerledes.

- Folk må gjerne gå i tog, men du blir ikke et bedre menneske av å gå med et flagg, eller kors, for den saks skyld. Som kristne endres vi fra innsiden og ut, ikke omvendt, sier Lars Martin Lillevold avslutningsvis.