CroppedImage

Må vi snakke om kjønn?

I 2018 var Frikirken et av kirkesamfunnene med lavest andel kvinner i styrer. Nå er det 55 ordinerte kvinner i aktiv eldste- og pastortjeneste. Er vi fornøyd med det? Skal vi si oss ferdig snakka? Eller må vi fortsatt jobbe ekstra med jenter for å få oss til å si ja?

VEIEN er et redaktørstyrt medium, medlem av Fagpressen og eid av Frikirken.

Over 30 kvinner er eller har vært pastorer i Frikirken, 16 av dem er i tjeneste nå. Er det viktig om den som står på talerstolen er kvinne eller mann? Har det en betydning om vedkommende har en annen etnisitet, eller sitter i rullestol? Har det en betydning for din handikappede sønn å se at en som han, kan tale i kirka di?

Forskning på hvordan rollemodeller påvirker oss, ville si at ,ja, det er avgjørende. Hvem som er ledere i kirken, avgjør hva barn og unge i kirka tenker om egne muligheter for å bli leder. Noen mener det er viktig å fortsatt snakke om kjønn i Norge i 2023, mens andre vil mene det ikke trengs å snakke om kjønn. 

Hva mener du?

Magasinet VEIEN ønsker å sette lys på dette i vår, og ønsker din mening. Send oss en mail, eller kommenter gjerne under artikkelen.

I anledning kvinnedagen intervjuet vi generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, i 2022. Han mener at Frikirken fortsatt trenger dialog om kjønn. Heidi Garvik er eldste i Sandnes Frikirke, og var med på de første synodemøtene hvor kvinner kunne delta. Hun ønsker å være en stemme for de som holdes utenfor. Synodeformann Jarle Skullerud mener vi må minne oss selv regelmessig om kjønnstematikken, og åpner for å diskutere kvotering.

- Det er bra at synodeformannen sier vi bør gå bort fra at «kompetanse» er det viktigste kriteriet, til at kjønnsbalanse er viktigere, da først får vi løst utfordringene. Kompetanse er relativt og tidsavhengig. Kjønn har en egenverdi i seg selv, og kvinner er ofte ikke så frimodige til å vise seg fram som menn, sier Torbjørn Nordvoll, fra Levanger Frikirke. Han og kona Anne er dog bekymret over at for få kvinner sier ja til å bli ordinert til eldstetjeneste.

- For å få nye pastorer og eldste over hele landet, må vi fortsette å forkynne til tjeneste, sier Anne Nordvoll, som gjennom årene ikke har lagt skjul på at det har vært tøft å være kvinne og ordinert teolog i hennes landsdel. Nå er hun imidlertid glad for å bli invitert inn på møter og stevner som taler, der hun før ikke ble invitert.

Frikirken åpnet for ordinasjon av kvinner i 2005, og fra 2011 kunne også kvinner like selvsagt som menn bli valgt til hovedpastor, til synoderåd og som tilsynsmenn.